EU wil belastingparadijzen witwassen

07/03/2019

Bijna drie jaar na de Panama-papers dreigen notoire belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, Bermuda en, jawel, Panama van de lijst met belastingparadijzen te verdwijnen. De zwarte lijst dreigt zo vooral een witwaslijst te worden.

Na opeenvolgende belastingontwijkingschandalen werd in december 2017 voor het eerst een zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen van de EU gepubliceerd. Deze lijsten moeten dienen om belastingontwijking en belastingontduiking door multinationals tegen te gaan. Volgende week komen de Europese ministers samen om deze lijsten te herzien. Daarbij zouden ’s werelds meest beruchte belastingparadijzen vrijgepleit worden en dat brengt volgens een nieuw Oxfam-rapport over de zwarte lijst de geloofwaardigheid van het hele proces in gevaar.

Om welke belastingparadijzen gaat het?

De belastingparadijzen Bahama's, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Guernsey, Hong Kong, het eiland Man, Jersey en Panama zullen waarschijnlijk van de EU-zwarte en grijze lijst verdwijnen. Sommige van deze beruchte belastingparadijzen zijn betrokken geweest bij recente belastingschandalen zoals de Paradise Papers of de Panama Papers. Ook een land als Zwitserland zal aan de zwarte lijst ontsnappen.
De lidstaten die zelf op de lijst moeten staan

Bovendien bestaan de belastingparadijzen die belastingontwijking op industriële schaal mogelijk maken niet alleen buiten de EU. Indien de Europese Unie haar eigen criteria voor de lijst ook op de EU-lidstaten zou toepassen, dan zouden maar liefst 5 EU-lidstaten op de zwarte lijst staan. Het gaat om Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland.

Belgische innovatieaftrek in schemerzone

België ontsnapt aan de EU-criteria om van een echt belastingparadijs te spreken. Toch heeft ook ons land schadelijke fiscale voordelen aangenomen zoals de innovatieaftrek die bedrijven in staat stellen om fors minder belastingen te betalen op winsten uit intellectuele eigendom zoals octrooien en auteursrechten.
Mede dankzij die innovatieaftrek betaalde een farmagigant zoals Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson, van 2013 tot 2015 amper 1 à 2 % belastingen in België. Op dat moment was het officiële belastingtarief voor bedrijven in België 33,99%.

Wat kan jij doen?

Vraag Johnson & Johnson om eerlijke belastingen te betalen. Het moederbedrijf van Janssen Farmaceutica is een van de vier grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Die vier bedrijven ontweken naar schatting samen tot 3,5 miljard euro aan belastingen. We roepen Johnson & Johnson daarom op om te om te stoppen met belastingen te ontwijken en om geneesmiddelen betaalbaarder te maken. Laat je ook je stem horen?
 

Teken de petitie

Thema: