EU-voorstel voor fiscale transparantie volstaat niet

12/04/2016

De Europese Commissie heeft zopas haar nieuwste plan voorgesteld voor fiscale transparantie. Maar het voorstel gaat niet ver genoeg, vooral in het licht van de recente Panama Papers.

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie over fiscale transparantie zou bedrijven voortaan verplichten om bepaalde gegevens publiek bekend te maken. Het gaat onder andere over de winst die ze maken en de belastingen die ze betalen in elke lidstaat.

Dat is belangrijke informatie, want het kan experts en journalisten helpen om uit te zoeken of bedrijven genoeg belastingen betalen in het land waar ze economisch actief zijn.

Stop belastingparadijzen

Grote tekortkomingen

Het nieuwe EU-voorstel had een mijlpaal in de strijd tegen belastingontwijking kunnen zijn. Maar dat is het jammer genoeg niet. Want:

  • Bedrijven moeten enkel informatie vrijgeven over hun activiteiten in de Europese Unie en landen die volgens een arbitraire lijst als belastingparadijs bestempeld worden. Veel landen, zelfs Panama dat recent in een belastinschandaal terecht kwam, staan op dit moment nog niet vermeld als belastingparadijs. En ook over de activiteiten van bedrijven in ontwikkelingslanden zullen we niks te weten komen.
  • Alleen bedrijven met een omzet van meer dan € 750 miljoen moeten gegevens vrijgeven; 85 tot 90% van de bedrijven zullen daarom niet onder de nieuwe Europese wetgeving vallen.

Panama Papers tonen: belastingparadijzen moeten weg

Bedrijven moeten slechts informatie over een deel van hun activiteiten vrijgeven, en dat vinden we onaanvaardbaar. De Panama Papers toonden vorige week nog aan hoe bedrijven en rijke individuen op massale schaal gebruik maken van exotische belastingparadijzen. En die Panama Papers brengen steeds meer pijnlijke info aan het licht:

  • Het genoemde advocatenkantoor uit Panama, Mossack Fonseca, is niet eens het grootste bedrijf dat obscure financiële diensten aanbiedt. Het bedrijf is top-ranking naar Panamese normen, maar wereldwijd slechts de 4de grootste aanbieder van offshorediensten.
  • De Panama Papers laten zien dat Mossack Fonseca heeft samengewerkt met meer dan 14.000 banken, advocatenkantoren en andere tussenpersonen.
  • Meer dan 500 verschillende banken, zoals Dexia, HSBC, le Credit Suisse, UBS en La Société Générale hebben schermbedrijven geregistreerd bij Fonseca.

Het is tijd om een einde te maken aan belastingparadijzen. En daarvoor is fiscale transparantie essentieel.

Teken de petitie
 

Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.