Ervaar hoe onze politieke beslissingen ongelijkheid beïnvloeden

31/03/2017

Hoe denkt een staatshoofd? Welke politieke beslissingen zou jij nemen? En welke gevolgen hebben die op ongelijkheid? Speel het spel Republic of you en probeer het zelf uit.

Welkom in de Republic of You: jouw eigen land, waar jij aan het hoofd staat. Jij beslist zelf welke wetten je goedkeurt. Maak je het onderwijs gratis, betaalbaar of duur? Voer je een minimumloon in of laat je de vrije markt spelen? Je krijgt actuele problemen op je bord: belastingen, gelijk loon of investeringen in openbare diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg. 

Jouw uitdaging: beslissende keuzes maken. Maar je staat er niet helemaal alleen voor. Als extra hulp kun je beroep doen op de mening van je virtuele adviseurs, of je verdiepen in een case study die uit het echte leven gegrepen is. Zo ondervind je zelf hoe politieke beslissingen een grote impact kunnen hebben op ongelijkheid in onze maatschappij.

  • Ben je er klaar voor?

Speel Republic of You

  • Meer doen tegen ongelijkheid, en voor een menselijke economie?

Teken dit statement

Pak de extreme ongelijkheid aan

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter: op dit moment bezitten de 8 rijkste mannen evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Deze toenemende ongelijkheden en de extreme armoede waarin miljoenen mensen zich bevinden is niet onvermijdelijk. Ze zijn het gevolg van politieke en economische keuzes en kunnen dus ook gereduceerd worden als de juiste politieke beslissingen genomen worden.

Oxfam is ervan overtuigd dat extreme ongelijkheid aangepakt moet worden om armoede uit te roeien. Dit wordt aangetoond door uitgebreid onderzoek en veldwerk bij de meest kwetsbare gemeenschappen in de hele wereld.

De vragen en situaties in het educatieve spel ’Republic of you’ zijn niet op lucht gebaseerd. Het spel is stevig onderbouw met informatie uit Oxfam-rapporten:

Deze rapporten onderzoeken niet enkel de oorzaken van ongelijkheid, maar geven ook concrete oplossingen om de negatieve spiraal van groeiende ongelijkheid testoppen. Er komen succesverhalen aan bod die als inspirerend voorbeeld kunnen dienen. De wereld wordt zich steeds bewuster van de groeiende kloof tussen arm en rijk en eist steeds meer een rechtvaardige samenleving. 

Een economie voor iedereen?

Teken het statement

 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.