Eerste Wereldtop voor humanitaire hulp geeft hoop

25/05/2016

Deze maandag en dinsdag (23 en 24 mei) werd de eerste Wereldtop over Humanitaire Hulp gehouden in Istanbul. België - en ook Oxfam - was erbij.

Het doel van deze allereerste Wereldtop over Humanitaire Hulp: maatregelen nemen om een einde te maken aan de ellende van miljoenen mensen in conflicten of rampen. Want 125 miljoen mensen over de hele wereld hebben momenteel humanitaire hulp nodig.

Oxfam had enkele dringende eisen voor deze top:

  • concrete maatregelen om burgers te beschermen tegen oorlog
  • steun voor mensen die hun land moeten verlaten
  • hulp voor lokale bevolking, zodat ze zelf hun land kunnen opbouwen in een humanitaire situatie

Er was een Belgische delegatie aanwezig op de Wereldtop over Humanitaire Hulp. Met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, en ook Oxfam-medewerkster Liesbeth Goossens. Zij vertegenwoordigde de Belgische ngo's op de top.

Noodhulp moet sneller gaan

Liesbeth Goossens van Oxfam is genuanceerd na afloop van de top:

“De top heeft verschillende successen opgeleverd. De grote donoren, de VN en ngo’s zijn overeengekomen om lokale hulporganisaties een meer centrale plaats te geven in noodhulpacties. Ze willen de analyses van behoeften bij noodhulp stroomlijnen en ze willen de rapporteringsvereisten beperken tot het minimum. Dat moet er voor zorgen dat hulp sneller terecht komt bij de mensen die de hulp nodig hebben.”

Gebrek aan politieke wil?

Belangrijk minpunt op de Wereldtop voor humanitaire hulp: de afwezigheid van een aantal wereldleiders. "Dat zegt op zich veel over het gebrek aan politieke wil", verduidelijkt Liesbeth Goossens van Oxfam. "De wereldleiders kunnen het verschil maken voor de 125 miljoen mensen die wereldwijd lijden onder rampen en conflicten. Of de top een succes was, zal dus ook vooral moeten blijken uit de impact ervan op het terrein.”

Wat vindt Oxfam belangrijk voor humanitaire hulp?

Dat lees je in de Oxfam-paper Engaging for Change