Editors op verrassingsbezoek in vluchtelingenkamp in Servië

11/07/2018

De Britse rockband Editors, komende zaterdag te zien op TW Classic,  bracht vorige maand een dag door met 700 jonge mannen in een Servisch vluchtelingenkamp.  De ervaring maakte een diepe indruk: “Dit zijn mensen zoals wij, die een veilige thuis nodig hebben.”

Editors-leden Tom Smith, Elliot Williams en Ed Lay namen een dag vrijaf van hun Europese tournee om het Obrenovac-kamp aan de rand van Belgrado te bezoeken. In deze omgebouwde legerkazerne leven zo’n 700 mannelijke migranten. Zij zijn meestal, op weg naar een ander Europees land, gestrand in Servië. Ze brengen maanden tot jaren door in het kamp.

In de drukke kantine van het kamp at de band samen met de vluchtelingen een maaltijd met rijst en groentecurry van Oxfam en haar lokale partner BelgrAID. Om hun zinnen te verzetten, zoeken de jonge inwoners van het kamp vaak hun toevlucht tot muziek. Editors woonde er ook de repetitie van een muziekgroepje bij.

“Hun leven werd op zijn kop gezet”

Tom Smith, zanger en gitarist van Editors:

"Deze mensen verlieten hun huizen. Hun leven werd op zijn kop gezet. Zo’n beslissing nemen zonder te weten waar je naartoe gaat of wat er met je gaat gebeuren… Ik kan me niet voorstellen wat dat met een mens, een familie of zijn relatie doet. Muziek is in zo’n situatie niet alleen een welkome afleiding, maar geeft je ook terug een doel. Samen zingen of drummen, ik zou hetzelfde doen in hun plaats.”

Elliot Williams, keyboardspeler: 

“Ik zou veel mensen deze ervaring gunnen, zodat zij kunnen zien dat je van deze mensen geen schrik moet hebben. Het zijn mensen zoals wij, die de ongelooflijk zware beslissing moesten nemen om hun thuis te verlaten, op zoek naar een betere plek om te leven.”

Jovana Arsenijević, Oxfam-medewerker in Servië, kijkt met een warm gevoel terug op de ontmoeting:

"De mannen waren zo blij met het bezoek van deze rocksterren. Veel bewoners voelen zich depressief en hopeloos omdat ze hun thuis en hun familie missen en zien geen duidelijke toekomst voor zichzelf. Dit bezoek was bijzonder.”

 

4.000 migranten in Servië

Meer dan een miljoen mensen die vluchtten uit Syrië of andere landen passeerden in 2015 en 2016 door Servië, voordat de Oost-Europese landen hun grenzen sloten. Momenteel slapen meer dan 4000 migranten in een van de Servische vluchtelingenkampen of op straat. Uit het Oxfam-rapport A Dangerous Game (2017) bleek dat veel migranten die Servië verlieten, mishandeld werden door de plaatselijke autoriteiten in Hongarije, Macedonië, Kroatië en Bulgarije.

Aan de inwoners van het Obrenovac-kamp biedt Oxfam drie maaltijden per dag. Verder zorgt Oxfam er voor onder meer sportmateriaal.

Migranten zijn mensen zoals wij

Daarom

  • biedt Oxfam hulp in veel landen waar mensen van vluchten of naartoe vluchten, waaronder Syrië, Afghanistan, Jordanië, Libanon, Oeganda en Bangladesh.
  • roept Oxfam Europese regeringen op om legale routes aan te bieden voor vluchtelingen en andere migranten om op een georganiseerde en veilige manier asiel, werk of studie aan te vragen.
  • pleit Oxfam voor een waardig onthaal van migranten in Europa

Na hun bezoek aan het Obrenovac-kamp in Servië, zijn de mannen van Editors er nog meer van overtuigd: iedereen heeft een plek nodig waar die zich veilig voelt, een plek zonder armoede, die je ‘thuis’ kan noemen.

Wil jij ook een waardig onthaal voor migranten in Europa? 

Teken de petitie

Editors en Oxfam

Editors en Oxfam zijn geen onbekenden voor elkaar. De band zet zich al jaren in voor Oxfam. Zo bezochten de bandleden in september 2016 vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar haalden ze de inspiratie voor het nummer Hallelujah (So Low) op hun nieuwe album Violence.

In september 2017 speelde de band nog een exclusief concert ten voordele van Oxfam voor de actie Music For Life van Studio Brussel. Editors toert op dit moment door Europa en zal komende zaterdag (14 juli) in België te zien zijn op TW Classic.

 

Thema: