Dit is wat we in 2016 samen hebben gedaan tegen belastingontwijking

23/12/2016

Een maand-per-maandoverzicht van een goed gevuld jaar.

Januari: 62 mensen zijn even rijk als de armste 3,6 miljard

Slechts 62 mensen zijn even rijk als de armste helft van de wereldbevolking, en dat cijfer domineert het nieuws. Samen met jou lanceren we een oproep om de belastingparadijzen te sluiten. We willen deze enorme ongelijkheid rechttrekken, en daarvoor moeten de achterpoorten van ons fiscaal systeem dicht.

62 mensen even rijk als de armste 3,6 miljard


Februari: Hiphop battles tegen ongelijkheid

Onze strijd tegen belastingontwijking gaat globaal. In Kenia bijvoorbeeld gaat de campagne UshuruNaHuduma (vrij vertaald: “taks en publieke diensten”) van start, met steun van bekende Keniaanse rapper Juliani. Met hiphop battles kaart hij fiscale rechtvaardigheid en ongelijkheid aan.


Maart: we worden sterker dankzij social media

De wereldwijde Oxfam-petitie tegen belastingparadijzen loopt als een trein. Na amper 2 maanden hebben meer dan 20.000 Belgen getekend. Een filmpje waarin we belastingontwijkende multinationals vergelijken met asociale huisgenoten, wordt bijna 500.000 keer bekeken op Facebook. Onze beweging wordt groter en sterker.


April: Tax Tour en belastingparadijzen in Brussel

We gaan op stap in Brussel met een groepje geïnteresseerde mensen/Oxfam-sympathisanten tijdens een Tax Tour en Tax Quiz . Het wordt een tof moment om info en meningen uit te wisselen over belastingontwijking, en over wat we er samen aan kunnen doen.
In april toveren we ook het Brusselse Schumann-rondpunt tijdelijk om tot belastingparadijs. Daardoor besteden de media aandacht het EU-beleid voor fiscale transparantie.


Mei: 21.210 handtekeningen voor de minister van Financiën

Op 4 mei leggen we onze petitie tegen belastingparadijzen, met op dat ogenblik 21.210 Belgische handtekeningen, voor aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Die verklaart dat hij wil samenwerken voor meer fiscale rechtvaardigheid en transparantie.

 

Juni: 2.190 mails voor een eerlijke taks

De Belgische regering is van plan om de Europese onderhandelingen over de financiëletransactie-taks te blokkeren. Was jij een van de 2.190 mensen die een mail stuurde naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt en premier Charles Michel? Dan is het dankzij jou dat de premier op 16 juni in het parlement verklaarde dat België toch volop gaat voor deze financiëletransactie-taks. Maar de strijd is nog niet gestreden…


Juli: Met een kickertafel naar de festivals

We trekken met een bende enthousiaste Oxfam-vrijwilligers en een  ongelijkheidskickertafel naar de festivals. Daar spreken we elke dag tientallen mensen aan over onze strijd tegen belastingparadijzen. We doen Couleur Café, Les Ardentes, de Gentse Feesten en Sfinks aan.


Augustus: Steeds meer handtekeningen voor petitie

We blijven op de festivals ook handtekeningen verzamelen voor onze petitie tegen belastingparadijzen op Dranouter, Pukkelpop en La Fête des Solidarités. In totaal sluiten tijdens de festivalzomer 4.733 mensen zich voor een rechtvaardig belastingstelsel.


September: Meer dan 100 landen willen einde maken aan belastingparadijzen

Meer dan 100 landen roepen in de Algemene Vergadering van de VN op om een einde te maken aan belastingparadijzen. Rafael Correa, de president van Ecuador, steunt dit initiatief nadat hij de open brief van Oxfam gelezen en ondertekend heeft.


Oktober: Tweeten naar minister Van Overtveldt

Op 10 oktober komen de Europese ministers van Financiën samen voor een volgend belangrijk overleg over de financiëletransactie-taks (zie ook hierboven bij de maand juni). Opnieuw wil de Belgisch minister van Financiën Van Overtveldt de onderhandelingen blokkeren.
En opnieuw schieten we samen met jou in actie: we herinneren hem massaal aan de belofte van premier Michel een maand eerder om de taks te realiseren. En weer verklaart België zich uiteindelijk akkoord met het principe voor de taks en kunnen de onderhandelingen doorgaan. Dank je wel!


November: Spaanse gemeentes zeggen neen tegen belastingontwijkende bedrijven

Een bijzonder initiatief in Spanje: 35 gemeentes, waaronder Madrid, Barcelona en Sevilla, roepen zichzelf uit tot Zonas Libres de Paraísos Fiscales, of belastingparadijs-vrije zones. De besturen van deze steden en gemeenten kiezen voortaan bij hun openbare aanbestedingen niet meer voor bedrijven die belastingen ontwijken.


December: Parlementair debat financiëletransactie-taks

Jawel: de financiëletransactie-taks wordt wéér ter discussie gesteld. En dat laten we niet toe. Het komt deze keer tot een intens debat in het federaal parlement, maar uiteindelijk laat de regering – opnieuw – haar steun voor de taks niet vallen. Tijdens het debat worden de cijfers uit Oxfam-onderzoek aangehaald:

 

In januari 2017 vechten we samen verder voor een betere wereld en tegen extreme ongelijkheid. Are you ready?

Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.