Deze mensen vangen migranten op: "Het zijn mensen, net als wij"

11/06/2018

Wanneer het over migranten gaat, wordt het discours van veel Belgische politici met de dag repressiever. Maar tegelijkertijd komen steeds meer gewone Belgen in actie, uit solidariteit met migranten. 

Mensen zoals Emilie en Inke: zij besloten om hun deur te openen voor migranten zonder onderdak. Een simpel gebaar met veel menselijkheid, van mensen die willen laten zien dat Europa gastvrij kan zijn. 

Wil jij ook een waardig onthaal voor migranten in Europa? 

Teken de petitie

“Geen heldendaad”

Via het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, dat burgers in contact brengt met migranten, vangt het gezin van Emilie (met de 2 kinderen Coline en Lou en Emilies man Thomas) meerdere avonden per week migranten op, al enkele maanden lang. “In de winter boden we hen bescherming tegen de kou”, legt Emilie uit. “Maar we wilden hen vooral een boodschap van solidariteit geven. Wat we doen, is geen heldendaad. Als mens behandeld worden is zonder twijfel wat deze migranten het meeste deugd doet.”

“Haar gasten”, noemt Emilie hen graag, en ze zijn dikwijls jong. “Het is krankzinnig om te zien dat het uiteindelijk gewoon tieners blijven. Na alle ellende die ze hebben doorstaan, blijven ze spelen en lachen.”

De was en de wifi-code

Inke vindt het belangrijk dat we kijken naar de mensen achter “migranten”. Ook zij vangt met haar man en 3 kinderen regelmatig migranten op bij haar thuis. Het gezin biedt migranten onderdak en een goede nachtrust.

“Wanneer ze bij ons komen, krijgen ze een kop thee, geven we hen de wifi-code en kunnen ze hier slapen. Ze kunnen een douche nemen en ik was hun kleren.” 

“Ik doe dit in de eerste plaats omdat ik het een onaanvaardbaar idee vind dat mensen zo dicht bij mijn huis op straat slapen.”

“De wereld is niet ideaal, maar wij kunnen proberen om ons steentje bij te dragen. Ik vind mijn leven veel plezanter sinds we mensen opvangen in huis.”

Een beweging in heel Europa

In heel Europa schieten initiatieven van gewone burgers op, zoals Emilie en Inke die spontaan voor opvang zorgen. 

Veel Europeanen willen hun stem laten horen voor een meer open, meer solidair en menselijker Europa. Voor een gastvrij Europa

Wil jij ook een gastvrij Europa?  Laat dan je stem horen en teken het Europees Burgerinitiatief We are a welcoming Europe, een Europese petitie voor een waardig onthaal van migranten. 

Tekenen kan hier

1.000.000 handtekeningen voor een gastvrij Europa

Een Europees Burgerinitiatief is een petitie voor burgers in heel Europa. Wanneer er minstens 1 miljoen handtekeningen uit 7 EU-landen verzameld worden, wordt het thema van de petitie besproken in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. De voorstellen worden dan voorgelegd aan de Europese Commissie, die een standpunt moet innemen over de gestelde vragen.