De ongelijkheidskloof is groter dan ooit tevoren, en dit zijn de redenen

22/01/2018

Vandaag brengen we een nieuw rapport uit met cijfers over de groeiende ongelijkheid. Van die cijfers vallen zelfs wij bij Oxfam nog van onze stoel, ook al zijn we elke dag met dit thema bezig. De ongelijkheid tussen arm en rijk is groter dan ooit tevoren. Dit kan anders, dit móet anders.

Wat loopt er mis? Ons systeem werkt niet. De ongelijkheid (op het vlak van vermogen en inkomen) loopt uit de hand. De oorzaken van die groeiende kloof tussen arm en rijk: belastingontwijking en de uitbuiting van werkende mensen.

Uit het nieuwe Oxfam-rapport "Beloon Werk, Niet Rijkdom" blijkt onder andere:

  • dat er nog nooit zoveel miljardairs bijgekomen zijn op 1 jaar tijd: elke 2 dagen kwam er gemiddeld 1 nieuwe miljardair bij (cijfers maart 2016-maart 2017);

  • dat de wereld er afgelopen jaar rijker op is geworden (niet slecht!), maar…

  • ...dat 82% van die toegenomen rijkdom gaat naar de rijkste 1%, terwijl de armste helft geen cent rijker is geworden.

Iedereen profiteert van economische groei?

Blijkbaar niet, dus. Maar voor de allerrijksten zijn het gouden tijden. 

Wil je rijk worden? Dan heb je best al wat geld van bij de start, want door hard te werken kom je er niet. Als rijkdom en succes gewoon het resultaat zouden zijn van hard werk, dan zouden de armste vrouwen ter wereld allemaal miljonairs zijn. De allerarmste mensen werken 14 uur per dag, en nog kunnen ze hun gezin niet genoeg eten voorzetten. 

Vind je ook dat deze extreme ongelijkheid dringend moet stoppen?

Teken de petitie

En dit betekent ongelijkheid voor gewone mensen zoals jij en ik: 

(maar zeker voor de allerarmsten)

In Vietnam verhuizen miljoenen mensen van het platteland naar stedelijk gebied om beter werk te vinden. Lan (32) is één van hen. Ze naait honderden paar schoenen per dag, op 1500 km van huis, maar verdient nauwelijks genoeg om te overleven. 

De echtgenoot van Lan heeft een psychische stoornis; hij kan niet werken en moet vaak naar het ziekenhuis. Zo'n bezoek kost Lan vaak tot de helft van haar volledige loon in de textielfabriek. En ook de school van haar zoon van 12 kost veel geld.

"Ik wil mijn kinderen dichter mij hebben en hen goed onderwijs geven. Ik wil dat ze een beter leven kunnen hebben." (lees het volledige verhaal van Lan en haar gezin hier)

Maar wat kunnen we daar aan doen?

Oxfam heeft 70.000 mensen in 10 verschillende landen bevraagd, en daaruit blijkt dat 75% van de ondervraagde mensen minder ongelijkheid willen. Belastingontwijking aanpakken is de eerste, dringende stap. Want als grote bedrijven ook eerlijke belastingen gaan betalen, komt er veel geld vrij om armoede en ongelijkheid te bestrijden. 

We kunnen en moeten ingrijpen. Daarvoor hebben we een andere economie nodig. Een economie die niemand achterlaat, die werkt voor iedereen (en niet alleen voor enkele superrijken en grote bedrijven). Die mannen en vrouwen gelijke kansen geeft. Klinkt idealistisch? Nee hoor, we weten - en hebben berekend - dat het kan. 

Petitie = druk zetten op politici

Politici kunnen andere keuzes maken. Wij, gewone burgers, kunnen onze politici onder druk zetten om die keuzes te maken. Daarom houden we een petitie voor country by country reportingeen maatregel die publieke landenrapportering verplicht maakt voor bedrijven. Dan weten we hoeveel winst multinationals maken in elk land en hoe veel belastingen ze er betalen. Of hoe weinig.

Met de petitie stappen we binnenkort naar premier Charles Michel (MR) en minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Want hun standpunt en beslissing kunnen de kloof helpen dichten, en de levens van miljoenen mensen verbeteren. Bij ons én in ontwikkelingslanden. 

Teken de petitie

Thema: