Cycloon Kenneth: Mozambique heeft dringend hulp nodig

02/05/2019

Op 25 april werd Mozambique getroffen door Kenneth, de tweede verwoestende cycloon in 2 maanden tijd. Hevige regenval en overstromingen maakten 38 dodelijke slachtoffers en vernielden 35.000 woningen.

Kenneth maakte zijn opwachting 6 weken na de doortocht van cycloon Idai, de zwaarste weer-gerelateerde ramp op het zuidelijk halfrond. Duizenden Mozambikanen hadden de klap van die verwoestende storm nog niet verwerkt. De cycloon richtte vooral schade aan in het noorden van het land.

Help ons helpen

De situatie in het uiterste noorden van het land is zorgwekkend. De bewoners proberen de draad terug op te nemen, maar hun huizen staan onder water of het dak is weggewaaid. Onze teams in Mozambique schatten dat aardverschuivingen en nieuwe overstromingen voor 160.000 mensen een dreiging vormen.

Extreme armoede en klimaatverandering: Mozambique van de regen in de drop

De 2 cyclonen in minder dan 2 maanden tijd tonen nog maar eens de dodelijke realiteit van de klimaatverandering. Idai en Kenneth zijn een treffend voorbeeld van hoe de combinatie van klimaatverandering en armoede een immense impact heeft op kwetsbare en slecht beschermde bevolkingsgroepen.

De ramp treft een van de armste landen ter wereld, dat daardoor extra kwetsbaar is voor rampen. De CO2-uitstoot van Mozambique vertegenwoordigt slechts 0,2% van het wereldtotaal, terwijl het een van de drie Afrikaanse landen is die het meest worden blootgesteld aan de klimaatverandering.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over Idai

Duizenden levens in gevaar

"We hebben alles verloren", zegt Selimu Fundi, een inwoner van Pemba. "Ons huis en de meeste van onze bezittingen zijn meegenomen door de golven en de wind. Sinds Kenneth hebben we nauwelijks iets gegeten. Onze velden zijn vernield."

 

Op dit moment proberen Oxfam-teams mensen in het noorden van Mozambique te bereiken. Ze bereiden zich voor om voedsel, hygiënekits en muskietennetten te verdelen. Dankzij jouw steun vorige maand kon Oxfam meer dan 100.000 euro ophalen voor de slachtoffers van Idai. Bedankt daarvoor.

Foto's ©Tommy Trenchard/Oxfam

Doe een gift

Land: