Crowdfunding: de resultaten zijn bekend

18/07/2016

In juni organiseerde Oxfam-Solidariteit voor het eerst een crowdfundingactie. We wilden minstens 9.528 euro inzamelen voor de boerinnen van de mini-melkerij in Bittou, Burkina Faso. Het project werd een groot succes.


In totaal hebben 291 mensen een gift gedaan voor de melkerij, voor in totaal 18.952 euro:

  • 181 mensen via het platform Crofun.com
  • 110 mensen rechtstreeks op de rekening van Oxfam.

Via Crofun werd gemiddeld 31 euro geschonken, via een storting lag dat bedrag hoger: 78 euro. Maar er waren ook uitschieters. Zo zamelde een koppel maar liefst 2570 euro in op hun verlovingsfeest. Twee Duitse boerenorganisaties, des Bundesverbands Deutscher Milchviehhalter (BDM) et der Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL),  zamelden samen 1000 euro in. Hartelijk dank aan alle schenkers!

Wat gaan de boerinnen in Bittou met het geld doen?

12.958 euro zullen naar de melkboerinnen in Bittou gaan, bedoeld voor:

  • 2 nieuwe machines om melk te verwerken en te verpakken (9.528 euro) aankopen
  • melkverpakkingen (1.524,49 euro)
  • en veevoeder (1.905,61 euro)

De melkboerinnen in Bittou, Burkina Faso, kunnen dankzij deze crowdfunding binnenkort hun melk beter verpakken en bewaren. Hun melk zal in hygiënischer omstandigheden verwerkt worden en bovendien zullen ze meer melk kunnen verwerken, waardoor meer boerinnen een inkomen krijgen.

We hopen dat de melk uiteindelijk het kwaliteitslabel ‘Fairefaso’ zal mogen dragen, wat staat voor lokale melk(producten) van goede kwaliteit.  

Wat met het resterende geld?

Op 16 juni, halverwege de looptijd van de crowdfundingactie, hadden we het streefbedrag voor de melkerij in Bittou al gehaald.

Het geld dat na 16 juni gestort werd, gaat naar de  mini-melkerij in Fada. Die krijgt te maken met dezelfde problemen als de melkerij in Bittou. De melkerij in Fada is, net als die in Bittou, lid van onze partnerorganisatie UMPL-B.

Wie na 16 juni gestort heeft en niet wil dat het geld naar Fada gaat, mag zijn bijdrage terug vragen. Mail naar fundraising@oxfamsol.be en we brengen het in orde.

En nu?

Vorige week stortte het crowdfundingplatform Crofun het ingezamelde bedrag aan Oxfam. Dat geld, samen met het geld dat rechtstreeks aan Oxfam geschonken werd, storten we door naar onze partner UMPL-B. Onze partnerorganisatie zorgt ervoor dat het bedrag correct verdeeld wordt over de minimelkerijen van Bittou en Fada.

In augustus kunnen de boerinnen het materiaal voor de melkerij aankopen. Dit najaar moet het materiaal arriveren en getest worden/zijn. Daarover hoor je later meer!

Meer weten over melk in Burkina Faso

Partner: