Crisis in Congo: nergens meer mensen op de vlucht in Afrika

12/01/2018
Meer dan 13 miljoen mensen hebben dringend nood aan humanitaire hulp en bescherming in de Democratische Republiek Congo. Dat is meer dan de totale bevolking van België en Luxemburg samen. Oxfam lanceert een noodoproep.
 
Meer dan 4,1 miljoen mensen zijn moeten vluchten voor het aanhoudende geweld in Congo, onder meer in Kasaï, Tanganyika, Ituri en Kivu. Nergens in Afrika zijn er meer mensen op de vlucht. 1,9 miljoen kinderen lijden aan ernstige ondervoeding, waarvan 400.000 alleen al in Kasaï. Tot nu toe kwam de crisis te weinig onder de aandacht en werd er weinig geld vrijgemaakt voor humanitaire hulp. Gezien de grootte van de crisis en de urgentie van de  situatie, doet Oxfam-Solidariteit een beroep op de vrijgevigheid van de Belgen.

De situatie in Congo in cijfers:

  • 13 miljoen mensen hebben dringend nood aan humanitaire hulp en bescherming
  • 4,1 miljoen zijn moeten vluchten voor het aanhoudende geweld
  • 1,9 miljoen kinderen lijden aan ernstige ondervoeding
 
Laureen Van Assche, humanitair beleidsmedewerker van Oxfam-Solidariteit:
 
“Deze crisis met miljoenen mensen op de vlucht, is ongezien. Het grootschalige geweld heeft miljoenen Congolezen geterroriseerd en getraumatiseerd. Meer dan 4,1 miljoen mensen hebben hun huis, land en dieren moeten achterlaten. Zij hebben dringend nood aan voedsel en basisvoorzieningen. Het is van levensbelang om nu te reageren en hen te helpen hun leven terug op te bouwen. Oxfam helpt onder meer gewassen te verbouwen, zodat de families kunnen eten van hun eigen oogsten.”

Wat doet Oxfam?


Oxfam helpt meer dan 400.000 mensen in Congo door drinkbaar water en sanitair te voorzien en cash geld te geven aan de meest kwetsbare families. Daarnaast levert Oxfam zaaigoed en werktuigen aan landbouwers. In de Kasaï-regio heeft Oxfam al 90.000 mensen kunnen helpen. Samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties verdeelt Oxfam rechtstreeks voedsel ter plekke. De ngo hoopt in de Kasaï-regio in totaal 180.000 mensen ter hulp te komen. Maar de noden zijn groot. In heel Congo zijn er 13 miljoen Congolezen die hulp nodig hebben.

Noot aan de redactie

  • Giften zijn welkom op rekeningnummer BE37 0000 0000 2828  met de mededeling “DR Congo”  of online.
  • Interviews en terreinbezoeken mogelijk op aanvraag.
  • Foto’s en getuigenissen
  • Oxfam heeft projecten in Kasaï, Tanganyika, Zuid-Kivu, Noord-Kivu en Ituri. In de eerste plaats zorgen we voor drinkbaar water en sanitair voor meer dan duizenden mensen op de vlucht en voor de gemeenschappen die hen opvangen. Zo verminderen we het risico op epidemieën aanzienlijk. Oxfam zorgt ervoor dat de meest kwetsbare huishoudens op korte termijn in hun behoeften kunnen voorzien. Met de verdeling van voedselbonnen en contant geld aan de meest kwetsbare families, zorgen we ervoor dat mensen die gevlucht zijn van geweld, voedsel en andere noodzakelijke producten kunnen kopen. Zo komt de lokale economie weer op gang. Daarnaast werkt Oxfam ook op lange termijn, onder meer door lokale landbouworganisaties en andere coöperatieven te ondersteunen en mensen te helpen omgaan met klimaatverandering.
 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter