Cholera-record in Jemen: 1 miljoen mensen besmet?

10/10/2017

Jemen is sinds 2015 in oorlog, en er heerst op dit moment de grootste cholera-epidemie ooit. Oxfam-teams zijn ter plaatse met humanitaire hulp.

Oorlog in Jemen?

De oorlog in Jemen is één van de ergste humanitaire crises ter wereld. Het conflict is al aan de gang sinds maart 2015. Voor de mensen in Jemen heeft de oorlog een zware impact: 

 • meer dan 50.000 mensen in Jemen zijn gedood of gewond geraakt in deze oorlog
 • meer dan 3 miljoen mensen zijn gevlucht voor de gevechten en bombardementen
 • bijna 20 miljoen mensen (dat is meer dan 70% van alle inwoners van Jemen) hebben dringend hulp nodig

Doe een gift

Een cholera-epidemie zoals we die nog nooit gezien hebben

Meer dan 760.000 mensen zijn intussen al besmet sinds het begin van de cholera-epidemie in Jemen. Dat is het grootste aantal cholera-gevallen ooit geregistreerd.

Tegen november kan het aantal besmettingen stijgen naar 1 miljoen. Het vorige trieste record stond op 754.373 gevallen in Haïti tussen 2010 en 2015 (na de zware aardbeving daar, in 2010). Sinds eind april zijn naar schatting 2.100 mensen in Jemen overleden aan cholera. Infrastructuur voor gezondheidszorg, watervoorziening en sanitair is gebombardeerd. 15 miljoen mensen zitten daardoor zonder schoon drinkwater of veilig sanitair

Makkelijk te voorkomen

Voor veel mensen die al verzwakt zijn door oorlog en honger, is de cholera de fatale klap. Het goede nieuws: cholera is nochtans makkelijk te behandelen en eenvoudig te voorkomen. We moeten schoon water en deftig sanitair tot bij de mensen krijgen, en simpele dingen zoals zeep, om hen te beschermen tegen de ziekte.

Het spook van de hongersnood

De economie van Jemen ligt helemaal plat. Veel families zijn moeten vluchten in eigen land voor het geweld. Ze vertellen onze Oxfam-teams vaak dat ze moeten kiezen tussen een cholera-behandeling of eten voor hun familie.

Een groot deel van de woningen en andere infrastructuur is vernield. Gezondheidszorg, watervoorziening en andere basisdiensten zijn niet meer beschikbaar.  De prijzen van voedingswaren stijgen en blijven stijgen, terwijl net veel van de armste mensen in Jemen hun bron van inkomsten kwijt (bv. hun job of handeltje) zijn kwijtgeraakt.

Honger in Jemen in cijfers:

De honger in Jemen is groot: 

 • 17 miljoen mensen (ofwel 60% van de inwoners van Jemen) hebben grote moeilijkheden om aan eten te raken
 • 6,8 miljoen van hen riskeren om te sterven door de honger

Zelfs voor het conflict begon, importeerde Jemen al 90% van het nodige eten voor de bevolking. Maar de bevoorrading van voedsel wordt sterk gehinderd doordat het geweld toeneemt.

Wat doet Oxfam in Jemen?

Oxfam heeft sinds juli 2015 (kort na het begin van de oorlog) meer dan 1 miljoen mensen geholpen:

 • we verdelen cash geld aan kwetsbare gezinnen, zodat ze eten kunnen kopen;
 • we helpen veeboeren om hun dieren te verzorgen;
 • we organiseren cash-for-workprogramma's; zo creëren we (tijdelijke) jobs, waarmee mensen geld kunnen verdienen voor hun gezin.

We leveren drinkwater en sanitair, ook in zones die door de oorlog moeilijk toegankelijk zijn. In die zones leveren we water met tankwagens en helpen we om waterverdelingsystemen en latrines te repareren.

Om de cholera-epidemie te bestrijden...

 • hebben we al meer dan 430.000 mensen geholpen in 5 provincies in Jemen (samen met andere internationale ngo's)
 • met drinkwater, filters, bidons en latrines
 • en campagnes om mensen te sensibiliseren over hygiëne bij een cholera-epidemie

We hebben jouw hulp nodig voor Jemen

Meer details over de situatie in Jemen in het Oxfam-rapport:Yemen: Catastrophic Cholera Crisis