Berggidsen leveren noodhulp in Nepal

22/05/2015

Het is precies een maand geleden dat een zware aardbeving Nepal trof. Oxfam zet berggidsen en dragers in om noodhulp tot in de verst afgelegen dorpen te brengen.

Precies een maand geleden is het nu dat een zware aardbeving Nepal stevig dooreen schudde.

Een maand na de aardbeving heeft Oxfam in Nepal:

  • 150.000 mensen geholpen in de 7 zwaarst getroffen districten;
  • Getroffen mensen voorzien van schoon water, tijdelijk onderdak en voedsel (rijst, linzen en olie);

Maar de wegen zijn moeilijk begaanbaar, en veel dorpen in Nepal zijn zelfs in normale omstandigheden al moeilijk bereikbaar. In sommige afgelegen dorpen hebben mensen nog altijd geen (of niet genoeg) noodhulp gekregen.

Wegen onbruikbaar

Oxfam werkt samen met berggidsen en dragers om noodhulp tot bij de meest verafgelegen dorpen te krijgen. Dat gebeurt in Gorkha, één van de zwaarst getroffen districten van Nepal. Tot 90% van de woningen zijn er vernield. Dorpen zijn compleet afgesneden van de wereld door aardverschuivingen, die de wegen onbruikbaar maken.

2,5 ton hulp te voet

De eerste berggidsen en dragers trokken op 17 mei naar Laprak, een klein dorp op een hoogte van 2700 meter. Ze droegen tentzeilen en hygiënekits, samen goed voor bijna 2,5 ton hulpgoederen. Oxfam plant nu zo snel mogelijk gelijkaardige tochten naar andere geïsoleerde dorpen, want de moessonregens kunnen de komende vier weken elk moment van start gaan. Er is geen tijd te verliezen.

Veilige schuilplaats

De topprioriteit van Oxfam is nu om ervoor te zorgen dat mensen een veilige schuilplaats hebben. Want tijdens het moessonseizoen, dat drie maanden duurt, wordt een regenval verwacht van 80% van de jaarlijkse regenval in Nepal.

Oxfam is lid van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12.