Aardbeving in Nepal: Oxfam werkt in kampen en afgelegen gebieden

04/05/2015

De noodhulpteams van Oxfam leveren hulp in Nepal, na de aardbeving van 25 april. We leven water en sanitair in tentenkampen en in moeilijk bereikbare gebieden.

De Verenigde Naties schatten dat 8 miljoen mensen getroffen zijn door de ramp. Dat is een kwart van de Nepalese bevolking. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

Oxfam werkt sinds de jaren 80 in Nepal. We plannen om voor deze noodhulpinterventie hulp te leveren aan minstens 350.000 mensen.

Hulp onmisbaar in tentenkampen

Bijna 34.000 slachtoffers van de ramp leven in noodkampen, die door de regering opgezet werden in de vallei van Kathmandu. Duizenden mensen slapen onder de blote hemel en durven niet naar huis terug te keren uit angst voor naschokken van de aardbeving.

Felle regenbuien teisteren de gevluchte bevolking, die schuilt in tenten opgetrokken uit zeilen. De start van de moessonregens binnenkort dreigt de hulpoperaties moeilijker te maken. Daarom is het levensnoodzakelijk om nu sanitaire voorzieningen te installeren en drinkbaar water te leveren.

Drinkbaar water en latrines

Oxfam levert drinkwater en toiletten in vier kampen in de vallei van Kathmandu: Tundikhel, Lagankhal, Sinamangal et Kirtipur. Oxfam had voor de ramp al 500 vrijwilligers vorming gegeven over hoe te reageren bij een aardbeving. Nu helpen de vrijwilligers onze ploegen bij het installeren van drinkwatertanks en latrines.

Oxfam heeft veel ervaring met water en sanitaire installaties. We helpen om de situatie te evalueren in 12 zones die zwaar getroffen werden. We coördineren onze activiteiten met die van andere organisaties in Nepal, om zo snel mogelijk water en sanitaire installaties te kunnen leveren.

Evaluaties in zones die moeilijk toegankelijk zijn

Onze ploegen zijn ook aangekomen in de afgelegen gebieden in Sindhupalchok en in Gorkha, een stad dicht bij het epicentrum van de aardbeving. De logistieke omstandigheden zijn moeilijk, maar we doen er alles aan om de overlevenden te hulp te komen met water, voedsel en onderdak.

In Nepal, maar ook wereldwijd, zetten Oxfam-teams zich in voor de noodhulp in Nepal. We stuurden al 5,5 ton materiaal vanuit Spanje en 12 ton vanuit Engeland, zoals noodonderdak, watertanks, kraantjes en sanitaire installaties.

Oxfam is lid van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12.