Aardbeving Indonesië: al 16.000 mensen geholpen

24/10/2018

Alle hulpverlening van Oxfam verloopt via lokale partnerorganisaties. Samen helpen we mensen aan onderdak, kleding en hygiënekits. Simpele zaken die de overlevenden terug in hun waardigheid herstellen. En we doen meer dan dat.

Mas'ad is een van de mensen die geholpen werd met kleren en onderdak. Sinds de aardbeving leeft ze in een provisoir tentenkamp met haar 3 kinderen en andere familieleden, vlakbij Dampal waar hun huis stond.

“Ik vind het verschrikkelijk om zo te leven in een kamp. Er zijn geen toiletten, we moeten in de heuvels gaan om onze behoefte te doen of water te vinden"

Oxfam en partners verdelen tentzeilen en sarongs

Mas’ad heeft wat meer geluk gehad dan anderen: haar man en 3 kinderen hebben het overleefd.

“Bij de eerste aardschok zijn we meteen het huis uitgelopen, zo ver mogelijk. De tweede schok heeft het huis doen instorten.”

"Ik ben in tranen uitgebarsten toen ik terug voor de ruïne van mijn huis stond. Amper 2 maand geleden zijn we erin getrokken. De aardbeving heeft het volledig verwoest.”

Toch wil Mas’ad liever terug in het dorp gaan wonen.

“Dankzij Oxfam hebben we een tentzeil en kleren. Ik wil de tent opzetten bij wat overblijft van mijn huis, alles is beter dan in het kamp te blijven.”

Een maand hulpverlening in cijfers

Sinds de aardbeving en de tsunami die daarop volgde, hebben al meer 16.000 mensen hebben hulp gekregen van Oxfam in de vorm van:

  • kleren: we hebben 4.400 sarongs verdeeld
  • zeilen om een tijdelijk onderkomen mee te bouwen: 400 stuks
  • hygiënepakketten voor meer dan 1.000 mensen in verschillende kampen
  • beschermingsmaskers (50.000) en opruimkits (10.000), voor de mensen die het puin ruimen
  • Installatie van 4 latrines (2 voor vrouwen, 2 voor mannen) in het kamp van Jono Oge
  • installatie van 3 toestellen om water te filteren: het  kan tot 10.000 liter drinkwater per dag produceren, of de behoefte van 500 tot 1.000 personen

Bedankt!

Bedankt aan iedereen die geschonken heeft. Dankzij de vele schenkers konden we snel en efficiënt reageren en hebben we al meer dan 16.000 mensen kunnen helpen.

Het is de bedoeling om in de komende 12 maanden 500.000 mensen te helpen. Alle steun is nog steeds welkom.

Doe een gift