Aantal Syriërs zonder noodhulp verdubbeld

11/03/2015

Zondag gaat de Syrische burgeroorlog zijn vijfde jaar in. De tol van het afgelopen jaar weegt zonder meer het zwaarst. Bijna 5 miljoen Syriërs hebben amper nog toegang tot noodhulp; dat is dubbel zoveel dan in 2013. Het gezamenlijke rapport van 21 ngo’s voor de VN-Veiligheidsraad is bikkelhard.

De noodhulp- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Oxfam, komen vandaag met een bijtende kritiek op de leden van de VN-Veiligheidsraad, die hebben gefaald om het lijden van burgers in Syrië te verlichten.

Ondanks drie resoluties die de Veiligheidsraad in 2014 heeft aangenomen, waarin daden geëist worden ter bescherming van en hulpverlening aan burgers, is de levering van humanitaire hulp aan grote delen van Syrië steeds moeilijker geworden, en zijn er meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden, volgens het rapport Failing Syria.

Het vernietigende rapport vergelijkt de eisen in de resoluties van de Veiligheidsraad van vorig jaar, met de werkelijkheid. De harde statistieken laten zien hoe de resoluties genegeerd en ondermijnd zijn door de oorlogsvoerende partijen, leden van de Veiligheidsraad en andere VN-lidstaten, waardoor voor burgers dit jaar het ergste jaar in de crisis is geworden.

  • Toegang tot hulp: 4,8 miljoen mensen wonen nu op plekken die moeilijk of niet bereikbaar zijn voor hulporganisaties, 2,3 miljoen meer dan in 2013.
  • Gebrek aan bescherming: in 2014 werden 76.000 doden geteld, op een totaal van ten minste 220.000 doden in de vier jaar durende crisis.
  • Nood aan hulp: 5,6 miljoen kinderen hebben hulp nodig, een toename van 31 procent sinds 2013.
  • Financiering van noodhulp: In 2013 werd 71% van de financiering geleverd die nodig was om burgers in Syrië en vluchtelingen in buurlanden te helpen. In 2014 is dit tot 57% gedaald.

Secretaris generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, Jan Egeland:

“De bittere werkelijkheid is dat de Veiligheidsraad heeft gefaald in het uitvoeren van de eigen resoluties. Vorig jaar was het donkerste jaar in dit verschrikkelijke conflict. De oorlogvoerende partijen zijn straffeloos doorgegaan en hebben de eisen van de Veiligheidsraad genegeerd, burgers worden niet beschermd, en de toegang tot noodhulp is er niet beter op geworden.”

De noodhulporganisaties roepen VN-lidstaten op, waaronder de permanente leden van de Veiligheidsraad, hun mooie woorden gestalte te geven en de resoluties onverminderd uit te voeren, vindt ook Liesbeth Goossens, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit:

“Momenteel klinken de woorden van de Veiligheidsraad leeg. Vorig jaar is er bar weinig concrete actie geweest van zowel de oorlogvoerende partijen als overheden met invloed. De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. Het wordt tijd dat regeringen ophouden het conflict aan te wakkeren, de humanitaire hulp aanzienlijk vergroten om in de dringende noden van mensen te voorzien, en de oorlogvoerende partijen dwingen tot een politieke oplossing. Rusland, de VS en andere landen hebben de politieke en diplomatieke invloed om de veranderingen in de resoluties gestalte te geven. De tijd dringt.”

Extra

  • volledig rapport onder embargo in bijlage
  • lijst met ondertekenende organisaties:

    1.    Acted
    2.    American Friends Service Committee (AFSC)
    3.    Alkarama Foundation
    4.    ChildrenPlus
    5.    Global Centre for the Responsibility to Protect
    6.    Handicap International
    7.    Hand in Hand For Syria
    8.    Human Rights and Democracy Media Center (SHAMS)  
    9.    International Rescue Committee
    10.   Medecins Du Monde
    11.   Norwegian Church Aid
    12.   Norwegian Refugee Council
    13.   NuDay Syria
    14.   Oxfam
    15.   Pax Christi International
    16.   Save the Children
    17.   Syrian American Medical Society
    18.   Syria Relief Network
    19.   Tulip for Syria Relief
    20.   Un Ponte Per
    21.   World Vision International

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter