Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara wordt officieel beschouwd als een ‘niet-autonoom gebied dat een dekolonisatieproces doormaakt’. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 266.000 km², gelegen tussen de Atlantische Oceaan, Marokko en Mauritanië. Het wordt in twee gedeeld door ‘de Berm’, een bijna 2.700 km lange muur die aangelegd werd door de Marokkaanse overheid. Een groot deel van de Sahrawi-bevolking leeft in vluchtelingenkampen in Algerije. De rest woont in het westelijke deel onder Marokkaans gezag en in het oostelijke deel dat in handen is van het Frente POLISARIO.

 • Oxfam focust op het voorzien van verse voedingsproducten (uien, wortelen, tomaten...), zodat het voedingspatroon van de Sahrawivluchtelingen diverser wordt. Per wijk wordt een vrouw verkozen om het voedsel in ontvangst te nemen en te verdelen onder de Sahrawifamilies. Voor de meest kwetsbare vluchtelingen (blinden, mensen met een handicap...) worden bovendien eieren verdeeld.

  Lees meer over
  Westelijke Sahara
  Rampen en conflicten
 • Kinderen op school in de Westelijke Sahara

  Lehdia is begeleidster in een lagere school in het vluchtelingenkamp Ausserd. Ze gebruikt spelletjes om de kinderen aan te leren hoe ze vers voedsel kunnen klaarmaken en bewaren. “Ik leg de kinderen uit wat de verschillende voedselgroepen zijn: er is eten dat je energie geeft (dat bevat zetmeel en koolhydraten) en eten dat je beschermt (vitaminen).” Dit Oxfam-project wordt gefinancierd door de Europese Unie.

  Lees meer over
  Westelijke Sahara
  Rampen en conflicten
 • Vrouwen uit een vrouwenvereniging steken hun roze kaarten in de lucht

  Vrouwen in het vluchtelingenkamp Ausserd geven een vorming over fruit en groenten, en hoe je ze kan klaarmaken en bewaren. Ze zijn lid van Oxfam-partner UNFS (Union Nationale des Femmes Sahraouies). Na de vorming volgt een test: zijn de stellingen waar (blauw kaartje) of niet waar (roze kaartje)? Bijvoorbeeld: “Zwangere vrouwen mogen geen eieren eten, want dan verdikt de foetus” (niet waar) of “sinaasappels veroorzaken diarree bij kinderen” (niet waar). Project gefinancierd door de Europese Unie.

  Lees meer over
  Westelijke Sahara
  Rampen en conflicten
  UNFS

De Westelijke Sahara is het laatste niet-autonome gebied in Afrika dat nog aan het dekoloniseren is.

Minurso, de VN-missie om een referendum te houden in de westelijke Sahara, is de enige VN-missie die niet over een mandaat beschikt om de rechten van de mens te beschermen.

De uitdagingen

De uitdagingen in Westelijke Sahara

Sinds het midden van de jaren zeventig heerst er een conflict tussen Marokko en het Frente POLISARIO, de officiële vertegenwoordiger van de Sahrawi-bevolking. In 1991 werd een vredesplan gesloten. Dit akkoord voorzag in een staakt-het-vuren en er zou binnen korte termijn een referendum plaatsvinden over zelfbeschikking voor de Sahrawi. Nu is het nog steeds wachten op dat referendum. Elke dag opnieuw worden de Marokkaanse en de Sahrawi-bevolking geconfronteerd met de gevolgen. Een onderling aanvaardbare politieke oplossing die de Sahrawi de mogelijkheid biedt tot zelfbestuur, conform het internationaal recht, blijft uit.

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam in Westelijke Sahara?

Oxfam is sinds 1975 actief in de Algerijnse vluchtelingenkampen. Wat we daar helpen doen, is met de jaren geëvolueerd. We passen onze ondersteuning aan aan de behoeften van de Sahrawi-bevolking. Europa financiert een humanitair programma van Oxfam in de Sahrawi-vluchtelingenkampen, en lokale partnerorganisaties zetten dat om in de praktijk. Die humanitaire hulp zorgt voor zoveel mogelijk voedselzekerheid.

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners:

Liesbeth Goossens

Het leven van personen die al 37 jaar geen controle meer hebben over de kwaliteit van hun leven en leefomstandigheden, kan nauwelijks nog “waardig” genoemd worden.

Liesbeth Goossens, verantwoordelijke humanitaire beleidsbeïnvloeding bij Oxfam-Solidariteit

Lees meer over
Rampen en conflicten
Westelijke Sahara