Pfizer, BioNTech en Moderna maken elke seconde 1000 dollar winst terwijl de armste landen ter wereld grotendeels ongevaccineerd blijven

16/11/2021

Nieuwe cijfers van de Peoples Vaccine Alliance onthullen dat de bedrijven achter twee van de meest succesvolle COVID-vaccins – Pfizer/BioNTech en Moderna - samen 65.000 dollar winst per minuut maken. Deze cijfers, op basis van de laatste bedrijfsrapporten, worden bekendgemaakt op het moment dat CEO's van de farmaceutische industrie bijeenkomen voor de jaarlijkse STAT-top - het equivalent van een "Big Pharma Davos" - van 16 tot 18 november in Boston.

Deze bedrijven hebben het merendeel van hun vaccins aan rijke landen verkocht, waardoor landen met een laag inkomen in de kou staan. Pfizer en BioNTech hebben minder dan één procent van hun totale vaccinvoorraad geleverd aan landen met lage inkomens, terwijl Moderna slechts 0,2 procent heeft geleverd. Ondertussen is 98 procent van de mensen in lage-inkomenslanden niet volledig gevaccineerd.

Maaza Seyoum van de African Alliance en de People's Vaccine Alliance Africa zei:  "Het is schandalig dat slechts een paar bedrijven elk uur miljoenen dollars winst maken, terwijl slechts twee procent van de mensen in lage-inkomenslanden volledig is gevaccineerd. Pfizer, BioNTech en Moderna hebben hun monopolies gebruikt om voorrang te geven aan de meest winstgevende contracten met de rijkste regeringen, waardoor landen met lage inkomens in de kou blijven staan."

Laboratoria tegen de opheffing van octrooien

Ondanks het feit dat zij meer dan 8 miljard dollar aan overheidsmiddelen hebben ontvangen, hebben de drie bedrijven oproepen afgewezen om via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringend vaccintechnologie en know-how over te dragen aan capabele producenten in lage- en midden-inkomenslanden. Dit zou het wereldwijde aanbod kunnen vergroten, prijzen kunnen drukken en miljoenen levens kunnen redden.

Albert Bourla, de CEO van Pfizer, noemde de oproep om vaccinrecepten te delen "gevaarlijke onzin". Het besluit van de WHO om begin november noodtoestemming te verlenen voor het Indiase vaccin Covaxin toont aan dat deze landen over de capaciteit en deskundigheid beschikken om doeltreffende vaccins te ontwikkelen.

Anna Marriott, Oxfam's Health Policy Manager zei: "De uitspraak van de CEO van Pfizer is dus een vals excuus waarachter farmaceutische bedrijven zich verschuilen om hun astronomische winsten te beschermen. Overheden slaan de bal volledig mis door deze bedrijven toe te staan hun monopolie te behouden en het aanbod kunstmatig te beperken. En dit te midden van een pandemie terwijl nog zoveel mensen wereldwijd moeten worden gevaccineerd".

Jackpot voor de Big Pharma

Op basis van de jaarrekeningen van de bedrijven schat de Alliantie dat Pfizer, BioNTech en Moderna dit jaar samen een pre-belasting winst van 34 miljard dollar zullen maken, wat neerkomt op meer dan duizend dollar per seconde, 65.000 dollar per minuut of 93,5 miljoen dollar per dag. De monopolies van deze bedrijven hebben vijf nieuwe miljardairs voortgebracht tijdens de pandemie, met een gecombineerd netto vermogen van 35,1 miljard dollar.

De People's Vaccine Alliance, die 80 leden telt, waaronder de African Alliance en Oxfam, roept de farmaceutische bedrijven op de intellectuele eigendomsrechten voor COVID-vaccins, -tests, -behandelingen en andere medische hulpmiddelen onmiddellijk op te schorten door in te stemmen met de voorgestelde ontheffing van de TRIPS-overeenkomst bij de Wereldhandelsorganisatie.

Zij roepen ook de regeringen op, met inbegrip van de Verenigde Staten, om al hun juridische en beleidsinstrumenten te gebruiken om te eisen dat de farmaceutische bedrijven de COVID-19 gegevens, know-how en technologie delen met de WHO’s C-TAP mechanisme en de South Africa mRNA Technology Transfer Hub.

Meer dan 100 landen, aangevoerd door Zuid-Afrika en India - met de steun van de VS - hebben aangedrongen op de TRIPS-ontheffing, die ook de steun heeft van meer dan 100 vroegere en huidige wereldleiders en Nobelprijswinnaars.

Desondanks blokkeren andere rijke landen, waaronder het VK en Duitsland, het voorstel nog steeds. Zij laten de belangen van farmaceutische bedrijven voorgaan op wat het beste is voor de wereld.  Deze kwestie zal de ministeriële top van de Wereldhandelsorganisatie, die van 30 november tot en met 3 december in Genève wordt gehouden, naar alle waarschijnlijkheid domineren

 

Opmerkingen voor de redactie:

- Uit een rapport van People's Vaccine Alliance van 21 oktober blijkt dat Moderna slechts 0,2 procent van hun totale vaccins aan lage-inkomenslanden leverde en Pfizer/BioNTech minder dan 1 procent.

 

- In hun financiële verklaring over het derde kwartaal voorspelde Pfizer 36 miljard dollar aan inkomsten uit vaccins voor 2021. De brutowinst uit deze inkomsten wordt 50/50 gedeeld met BioNTech. De richtlijn van Pfizer voor hun inkomsten voor belasting (na het delen van de winst met BioNTech) zal in de “orde van 20% als percentage van de inkomsten" liggen. Een conservatieve marge van 25% zou Pfizer's winst voor belasting in 2021 op $9 miljard brengen dankzij het Comirnaty Covid-vaccin.

 

- In de financiële verklaring van BioNTech over het derde kwartaal voorspellen zij 16 à 17 miljard euro aan inkomsten uit vaccins voor 2021. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar maakte het bedrijf € 10,3 miljard winst voor belastingen op € 13,4 miljard inkomsten, wat een winstmarge van 77% oplevert. Uitgaande van een voorzichtige prognose van € 16 miljard aan inkomsten voor het hele jaar, schatten wij daarom dat BioNTech bij een winstmarge van 77% in 2021 € 12,3 miljard aan winst voor belastingen zal maken - of $ 14,7 miljard bij gebruik van de gemiddelde wisselkoers voor 2021.

 

- Moderna's winst voor belastingen over het derde kwartaal bedraagt $7,8 miljard op een omzet van $11,2 miljard, wat een winstmarge voor belastingen oplevert van 70%. Het bedrijf verwacht dat de omzet over het hele jaar 2021 "tussen $15 miljard en $18 miljard" zal liggen. Uitgaande van de minimale raming - 70% van $15 miljard is $10,5 miljard winst voor 2021. Het vaccin is het enige commerciële product van Moderna.

 

- Wij schatten de gecombineerde winst voor belastingen in 2021 voor Moderna en Pfizer en BioNTech daarom op $34 miljard. Er zijn 525 600 minuten in een jaar wat 64.961 dollar winst (voor belasting) per minuut geeft of 1.083 dollar per seconde. Er wordt gebruik gemaakt van winst vóór belasting in plaats van nettowinst, omdat Pfizer alleen de richtlijnen voor de winstmarge vóór belasting rapporteert.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter