thumbnail__TDH5588
Persbericht24 maart 2022

Dodental, armoede en verwoesting nemen toe nu Jemenitische burgers het zwaarst te lijden hebben onder 7 jaar oorlog

De menselijke kosten van de oorlog in Jemen nemen sterk toe nu het conflict zijn achtste jaar ingaat, met een sterk stijgend aantal doden onder de burgerbevolking, toenemende honger en driekwart van de bevolking die dringend humanitaire hulp nodig heeft, zo waarschuwde Oxfam vandaag.

Bijna twee derde van de Jemenieten zal dit jaar honger lijden tenzij de strijdende partijen de wapens neerleggen of de internationale gemeenschap bijspringt om een enorm gat in de begroting voor hulpverlening te dichten. Het hulpprogramma voor dit jaar is momenteel voor 70% ondergefinancierd, waardoor er slechts 15 cent per dag per hulpbehoevende beschikbaar is.

De escalerende kosten van de oorlog omvatten:

  • 17,3 miljoen mensen lijden honger en voorspeld wordt dat dit aantal tegen het eind van het jaar tot 19 miljoen zal stijgen (62% van de bevolking en een stijging met meer dan 8 miljoen sinds het begin van het conflict).
  • 4,8 miljoen mensen hebben meer humanitaire hulp nodig dan in 2015, het eerste jaar van het conflict.
  • Sinds de VN-monitoring van de mensenrechten in oktober 2021 werd stopgezet, is het aantal burgerslachtoffers verdubbeld tot ruim 14.500.
  • 24.000 luchtaanvallen hebben 40% van alle stedelijke woningen beschadigd.
  • Meer dan vier miljoen mensen zijn moeten vluchten voor het geweld.

Impact Oekraïne

De crisis in Oekraïne heeft de situatie nog verergerd en heeft geleid tot bezorgdheid over de aanvoer van graan en bakolie. Jemen importeert 42% van zijn graan uit Oekraïne en Oxfam heeft vernomen dat de prijzen sinds de start van het conflict al zijn beginnen stijgen. In Sana'a is brood 35% duurder geworden in de week dat de gevechten uitbraken (200 Jemenitische Rial tegen 270 Jemenitische Rial). 

Ali Hassan Hadi uit Hajah, die twee kinderen heeft die aan ondervoeding lijden, zei:

"Soms slapen mijn kinderen met honger. Als we lunchen, slaan we het avondeten over. We moeten met de situatie zien om te gaan. Soms eten we alleen brood, meestal eten we niet goed."

Zeven lange jaren van oorlog hebben ook een brandstofcrisis veroorzaakt. De prijzen zijn sinds 2019 met 543% gestegen, een verdrievoudiging alleen al in de laatste drie maanden. De rijen bij benzinestations zijn zo lang dat het drie dagen kan duren om het benzinestation te bereiken.

De stijging van de brandstofprijzen heeft een domino-effect, waardoor de prijzen van essentiële goederen zoals voedsel, water en geneesmiddelen stijgen en onbetaalbaar worden voor velen die het al moeilijk hadden. Het leidt ook tot een vermindering van de humanitaire hulp in meer afgelegen gebieden, omdat de brandstofprijzen zo sterk zijn gestegen dat sommige afgelegen gemeenschappen nu te maken hebben met een verminderde levering van water en sanitaire voorzieningen.

Oxfam's directeur in Jemen, Ferran Puig, zei:

"Na zeven jaar oorlog willen de Jemenieten gewoon vrede. Geweld en honger nemen opnieuw toe en miljoenen mensen kunnen niet de basisvoorzieningen krijgen die hun gezinnen nodig hebben. Mensen kunnen het zich niet veroorloven water op te pompen om hun gewassen te irrigeren en in afgelegen gebieden waar mensen afhankelijk zijn van per vrachtwagen aangevoerd drinkwater, kunnen ze het zich niet veroorloven de hogere prijzen te betalen. Dat betekent dat ze water moeten gebruiken dat niet veilig is om te drinken. Stadsbewoners hebben in sommige gebieden te maken met stroomonderbrekingen van 10-12 uur per dag - degenen die elektriciteit hebben, zijn afhankelijk van zonnepanelen om mobiele telefoons op te laden en een kleine hoeveelheid stroom te leveren".

Boeren kunnen het zich niet veroorloven om hun producten naar de markten te vervoeren, waardoor de prijzen van verse producten nog verder stijgen. Bussen en motortaxi's worden onbetaalbaar, waardoor velen de kosten van vervoer naar gezondheidsinstellingen en andere levensreddende diensten niet meer kunnen betalen. Gezondheidsinstellingen in het hele land zouden zich binnenkort genoodzaakt kunnen zien om levensreddende apparatuur uit te schakelen wegens gebrek aan brandstof. De afgelopen dagen hebben lokale media in Taiz gemeld dat het Al Thawra ziekenhuis zijn werkzaamheden heeft gestaakt vanwege het brandstoftekort.

Overheidsmedewerkers worden sinds eind 2016 niet meer betaald. De Covid-pandemie in combinatie met nieuwe restrictieve regelgeving heeft het aantal Jemenieten dat in Saudi-Arabië kan werken en geld kan sturen naar familie in eigen land, verminderd.  Een spiraalsgewijze devaluatie van de munt betekent dat het weinige inkomen dat mensen eventueel hebben, elke dag minder opbrengt, waardoor Oxfam en andere hulporganisaties genoodzaakt zijn de geldoverdrachten die zij verstrekken om kwetsbare gezinnen te ondersteunen, regelmatig te verhogen.

In de afgelopen maanden heeft de verschuiving van de frontlinies geleid tot een toename van het aantal doden en gewonden door landmijnen rond Marib, waar terugtrekkende troepen ze leggen om hun tegenstanders te vertragen. Burgers die gebruik maken van wegen met mijnen of brandhout verzamelen in betwist gebied zijn vaak het slachtoffer.

Jemenieten die met deze problemen worden geconfronteerd, zien zich genoodzaakt zich op alle mogelijke manieren te redden. Mensen leven in een schuldencyclus en steeds meer mensen nemen hun toevlucht tot bedelen.

"Jemen heeft dringend behoefte aan duurzame vrede, zodat de mensen hun leven en bestaansmiddelen weer kunnen opbouwen. Zonder vrede zal de cyclus van ellende voortduren en verergeren. Tot die tijd is adequate financiering van humanitaire hulp van cruciaal belang,” aldus Puig.

Noot voor de redactie:

Foto's en video van Ali Hassan Hadi met zijn kinderen beschikbaar met B-roll

Informatie over de stijging van de brandstofprijzen tot medio februari: Op de onofficiële markt wordt diesel verkocht voor 40 dollar voor 20 liter in het noorden van Jemen, terwijl in de door de regering gecontroleerde zuidelijke gebieden de officiële prijzen volgens bronnen medio januari met 26% werden verhoogd tot 17.700 Jemenitische rial (YR) voor 20 liter (70 dollar), terwijl de onofficiële prijzen volgens bronnen rond 28.000-30.000 YR voor 20 liter (111-120 dollar) liggen. De prijs van 20 liter kookgas is in Noord-Jemen meer dan verdrievoudigd - de prijzen bedragen nu 17000 YR (28 USD) op de onofficiële markt, vergeleken met de officiële prijs van 4750 YR (ongeveer 8 USD). 

Gevolgen van de brandstofcrisis voor de beschikbaarheid van voedsel

Cijfers over ontheemding

Hongercijfer van 19 miljoen en 20,7 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig

IPC-hongerprognose 2022 en IPC honger in 2014

Overzicht van de humanitaire behoeften in Jemen 2015

Cijfer voor hulp per persoon = 1,3 BN toegezegd voor 2022 gedeeld door 22,8 miljoen (75% van 30,3 miljoen bevolking) = 57 dollar per persoon in nood per jaar = 15 cent per dag voor elke persoon in nood

Rechts