6 manieren om deze week iets te doen voor boeren met honger

12/10/2015

De klimaatverandering veroorzaakt overal in de wereld honger, want ze doet oogsten mislukken. Het goede nieuws: deze week kan jij daar iets extra aan doen!

Deze week, van 12 tot 18 oktober, is het GROEI-week: de internationale actieweek van de GROEI-campagne van Oxfam. En zo'n actieweek is nodig. Want als we niets doen, zijn er tegen 2050 maar liefst 50 miljoen mensen extra die honger lijden... enkel en alleen door de klimaatverandering.

Dit is wat jij kunt doen:

1. Bekijk het filmpje “Vrouwen keren het klimaat”, waarin vrouwen vertellen hoe ze terugslaan tegen de klimaatverandering.

 

2. Stuur een mailtje naar Marie-Christine Marghem, onze minister van Energie en Leefmilieu.

Zij moet zorgen voor een steviger Belgisch klimaatbeleid. Ze gaat begin december naar de cruciale klimaattop in Parijs, en moet garanderen dat België steun geeft aan een ambitieus, eerlijk en bindend klimaatakkoord.

Een mailtje sturen is supereenvoudig: lees de mail even door, zet je naam eronder en klik op de knop "versturen"!

Stuur hier je mail

3. Spring op de trein en kom kabaal maken in Antwerpen tijdens de Valse Start naar Parijs.

Dat is de Oxfam-jongerenactie op vrijdag 16 oktober. Praktische info vind je op deze pagina.

4. Loop deze week eens langs bij één van de Oxfam-tweedehandswinkels

Veel Oxfam-tweedehandswinkels zien er deze week ietsje anders uit:

  • met creatieve klimaat-etalages
  • eerlijke en duurzame hapjes of drankjes
  • en/of vrijwilligers die je vertellen wat jij kunt doen om iets te doen voor het klimaat

Vind de Oxfam-tweedehandswinkel bij jou in de buurt

5. Spring zaterdag binnen in je Oxfam-Wereldwinkel voor een gratis reep eerlijke chocolade

Want met fair trade chocolade help jij cacaoboeren om een deftig, eerlijk inkomen te verwerven.

6. Ga mee met de Climate Express naar Parijs

De Climate Express is het echte werk, wanneer jij ook vindt dat we dringend iets voor het klimaat moeten doen. De Climate Express is een trein/ fietskaravaan/ bus met 10.000 Belgen die bezorgd zijn om het klimaat. Op 29 november trekt de Climate Express naar Parijs voor een gigantische manifestatie bij het begin van de cruciale klimaattop. Ga jij mee? Schrijf je in en duid aan dat je meereist met Oxfam.

We zijn niet alleen: benieuwd naar wat de rest van de wereld doet tijdens de GROEI-week? Volg het op deze Storify-pagina:

Klimaatverandering en honger, wat heeft dat met elkaar te maken?

De klimaatverandering zorgt voor extreem weer: overstromingen, droogtes, zware stormen. Daardoor zijn de oogsten van boeren heel onregelmatig, en neemt de honger in de wereld nog toe. Klimaatverandering betekent voor veel mensen (vooral boeren) nu al: minder eten op hun bord.

Dikwijls zijn het de vrouwen die thuis voor voedsel zorgen voor hun gezin. Zij zijn dus de eerste slachtoffers van de klimaatverandering. Maar vrouwen blijven niet bij de pakken neerzitten. Ze vechten ze elke dag, overal in de wereld, om genoeg eten te hebben voor hun gezin. Om het te beschermen tegen droogte, overstroming en honger.

Dat vraagt om actie!

Oxfam voert al enkele jaren een internationale campagne om de honger in de wereld tegen te gaan: de GROEI-campagne. Van 12 tot 18 oktober steken we een tandje bij: we werken samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties om de mensen te steunen die nu al de gevolgen ondervinden van de klimaatverandering. We willen hen een hart onder de riem steken.

 

Wat zijn dan de oplossingen?

We vragen met véél aandrang meer steun voor familiale en duurzame landbouw. Want die kan er voor zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft. En familiale, duurzame landbouw is tegelijkertijd ook veel beter voor het klimaat.

We vragen ook aan alle regeringen wereldwijd om op de klimaattop in Parijs een goed klimaatakkoord te ondertekenen. Een klimaatakkoord dat eerlijk, bindend en ambitieus is. Want dat kan het verschil maken voor miljoenen mensen.