574 dagen na de #PanamaPapers: wat is het resultaat?

25/10/2017

De Panama Papers veroorzaakten 1,5 jaar geleden een groot internationaal schandaal over belastingontwijking. Gisteren stelde de parlementaire commissie over de Panama Papers haar aanbevelingen voor om belastingontwijking tegen te gaan. Wat is het resultaat? 

In april 2016 brak het schandaal van de Panama Papers los. Uit duizenden gelekte documenten van advocatenkantoor Mossack Fonseca (in Panama) bleek dat klanten van het advocatenkantoor op massale schaal belastingen ontweken, onder andere via belastingparadijzen en brievenbusfirma's. Het ging vaak om bekende bedrijven en politici, maar ook bekende mensen uit de sport-, cultuur- en zakenwereld. 

De verontwaardiging was groot, ook in België. Federele parlementsleden van alle partijen richtten daarom samen een parlementaire commissie "Panama Papers" op. De opdracht van deze commissie: het Belgisch beleid over legale belastingontwijking en illegale belastingontduiking onderzoeken, en aanbevelingen formuleren om die praktijken te stoppen.

Het resultaat?

Een meerderheid van de parlementsleden heeft nu eindelijk aanbevelingen voorgesteld. Het rapport met deze aanbevelingen bevat maar liefst 130 punten.

Het rapport stelt een aantal concrete maatregelen voor fiscale transparantie voor. De parlementsleden van de Panama Papers-Commissie willen bijvoorbeeld dat België publieke landenrapportering invoert: een maatregel die multinationals verplicht om bekend te maken of ze belastingen betalen daar waar ze écht economisch actief zijn (en niet daar waar ze hun brievenbusfirma hebben opgericht).

“Dat is goed nieuws. Publieke landenrapportering is een essentiële maatregel om belastingen eerlijker te maken. Oxfam pleit al lang voor deze maatregel, nu is het aan de Europese landen om het ook daadwerkelijk in voeren”, zegt Maaike Vanmeerhaeghe.

Wil jij ook dat België publieke landenrapportering invoert? Geef onze regering een duwtje in de rug: 

Teken de petitie

Wat onbreekt: sterke maatregelen tegen belastingontwijking

Jammer genoeg ontbreken er ook veel maatregelen in het akkoord. 

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker Eerlijke Belastingen bij Oxfam-Solidariteit, reageert: 

Dit is een gemiste kans. De aanbevelingen van de Panama Papers-Commissie zijn niet allemaal even ambitieus, en dat is jammer. Het is gewoon wachten op het volgende belastingschandaal.

De Panama Papers-Commissie heeft bijvoorbeeld geen aanbevelingen gedaan voor controlled foreign company rules. Dat is een belangrijke Europese maatregel tegen belastingontwijking door multinationals (zowel hier als in ontwikkelingslanden).

België moet de controlled foreign company rules normaal gezien invoeren tegen 2019. Maar ons land is van plan om die deadline te negeren. België zal waarschijnlijk ook kiezen voor een afgezwakte variant van deze maatregel, waardoor die ontwikkelingslanden niet zal beschermen tegen belastingontwijking.

Wat nu?

Meer dan 500 banken en 200.000 schermbedrijven uit de hele wereld waren betrokken bij de Panama Papers. Door de publieke verontwaardiging hebben internationale instellingen sindsdien voorstellen gedaan voor strengere maatregelen. 

Maar die maatregelen volstaan voorlopig niet om een einde te maken aan belastingontwijking. En veel landen, zoals België, aarzelen om die maatregelen ook effectief in te voeren. Tientallen overheden, in arme en rijke landen, mislopen zo miljarden aan belastinginkomsten. Geld dat gebruikt kan worden voor sociale bescherming, onderwijs, gezondheidszorg... 

Daarom blijven we samen druk zetten op de Belgische overheid. Die moet zo snel mogelijk sterke maatregelen invoeren tegen belastingontwijking. Want als dat niet gebeurt, duiken er ongetwijfeld meer belastingschandalen zoals de Panama Papers op. 

Thema: