5 jaar crisis in Syrië: wat doet Oxfam?

17/03/2016

Oxfam heeft op 5 jaar tijd meer dan 1,5 miljoen mensen geholpen in Syrië, Jordanië en Libanon. We voorzien in de eerste plaats drinkbaar water en sanitair voor de Syrische vluchtelingen en ontheemden.

5 jaar nadat het conflict in Syrië begon, blijven vluchtelingen massaal toestromen in de Syrische buurlanden. Ze moeten er vaak zien te overleven in moeilijke omstandigheden. Daarnaast hebben 13,5 miljoen mensen, ofwel meer dan de helft van de bevolking, in het binnenland van Syrië hulp nodig.

Humanitaire hulp voor Syriërs

Syrische vluchtelingen in Libanon

In buurland Libanon helpen we Syrische vluchtelingen: we geven hen info over hun rechten en over toegang tot medische, juridische en sociale diensten. We geven financiële steun aan kwetsbare gezinnen, zodat ze zelf voor een fatsoenlijk onderkomen kunnen zorgen. Op meerdere plekken in het land proberen we de toegang tot drinkwater en sanitair te verbeteren voor de Syrische vluchtelingen.

Syrische vluchtelingen in Jordanië

In Jordanië zijn we actief in het vluchtelingenkamp Zaatari. We hebben er sanitaire voorzieningen (douches en latrines) gebouwd voor de vluchtelingen uit Syrië. We bieden hen ook een opleidingsprogramma over hygiënische maatregelen. Daarnaast werken we ook met de vluchtelingen die buiten de kampen leven, waaronder veel gezinnen die hun onderdak dreigen te verliezen. Daarom bieden we hen financiële steun en delen we ook aan hen waterfilters en hygiënekits uit.

Syriërs die in eigen land op de vlucht zijn

In Syrië zelf hebben we gezorgd voor drinkwaterreservoirs en sanitaire voorzieningen voor de slachtoffers van het conflict. We hebben drinkwater uitgedeeld aan minstens 1 miljoen Syriërs in 10 provincies (waaronder Homs, Damascus en Aleppo).

Politieke oplossing nodig voor Syrië

We moeten humanitaire hulp bieden aan de miljoenen slachtoffers van het verschrikkelijke conflict in Syrië. Maar dat alleen is niet genoeg. Al sinds het begin van de crisis in Syrië doet Oxfam lobbywerk en mobiliseren we gewone mensen de Syriërs steunen, om een duurzame politieke oplossing te vinden voor alle partijen.

We vragen met aandrang dat het huidige staakt-het-vuren gerespecteerd wordt. We willen absoluut dat alle betrokken partijen in Syrië stoppen met wapentransporten, dat ze humanitaire hulp toelaten en dat ze burgers beschermen. En we roepen de rijke landen op om de humanitaire hulpactie in Syrië te financieren. Ze moeten ook helpen om in totaal 10% van de geregistreerde Syrische vluchtelingen onderdak te geven tegen eind 2016.

Wat kan jij doen?

  1. Maak een vredesduif en help om druk te zetten op de internationale gemeenschap:

    Ben jij #WithSyria?

  2. Doe een gift voor de Syrische vluchtelingen
    Schenk hier