4 vragen over de financiëletransactie-taks

robin hood
06/06/2016

4 jaar geleden zijn Europese politici begonnen met onderhandelingen voor een financiëletransactie-taks (of robinhoodtaks). Op 17 juni willen de ministers van Financiën een definitief akkoord bereiken... maar België blokkeert de boel. Tijd voor actie!

Wil jij premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt aansporen om een sterke financiëletransactie-taks te verdedigen?

Dat kan! Stuur hen een mail en laat Charles Michel en Johan Van Overtveldt weten dat de financiëletransactie-taks er moet komen.

Hoe meer mails we versturen, hoe groter de politieke druk op hun schouders. Je kunt een mail sturen tot en met deze donderdagavond (16 juni), want de dag nadien zitten de ministers samen.

Stuur een mail

1. Waarom is de financiëletransactie-taks belangrijk?

De financiëletransactie-taks is een kleine belasting (bijvoorbeeld van 0,1%) op transacties door banken. Bbijvoorbeeld: een financiëletransactie-taks op de verkoop van aandelen of van andere financiële producten.

De financiële transactie-taks kan miljarden euro’s opbrengen (in België alleen al 1,6 miljard euro!). Dat geld kan gebruikt worden om armoede, extreme ongelijkheid en de klimaatverandering tegen te gaan. 

2. Waarom probeert België de onderhandelingen te blokkeren?

België was jarenlang één van de grootste voorstanders van de financiëletransactie-taks. Maar sinds de aanstelling van de nieuwe minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), is de positie van de regering helemaal veranderd.

Onder druk van de machtige bankenlobby probeert België de financiëletransactie-taks nu uit te hollen. De Belgische regering wil dat de taks slechts op een beperkt aantal financiële producten wordt toegepast. Daardoor gaan de geschatte inkomsten van de financiëletransactie-taks sterk naar beneden.

3. Hoe zorgt de financiëletransactie-taks voor meer eerlijke belastingen?

De bankensector is één van de meest winstgevende sectoren ter wereld, en moet bovendien relatief weinig belastingen betalen. Een extra bijdrage (van 0,01 tot 0,1%) is echt niet te veel gevraagd. Een sterke financiële transactie-taks kan een belangrijke inkomstenbron zijn om armoede, ongelijkheid en de klimaatverandering tegen te gaan.

De financieel-economische crisis van 2008, maar ook recente schandalen zoals de Panama Papers, tonen aan dat banken een belangrijke en negatieve rol spelen in het wereldwijde financiële systeem. Met de financiëletransactie-taks kunnen we banken opnieuw beter  reguleren en opnieuw zorgen voor transparantie in de handel in financiële producten.

4. Wat kan ik doen om een ambitieuze financiëletransactie-taks te steunen?

Politici hebben nu 4 jaar onderhandeld over de financiëletransactie-taks. Het is nu tijd om de financiëletransactie-taks eindelijk in te voeren.

Als jij dat ook vindt: laat premier Charles Michel en minister Johan Van Overtveldt weten dat jij de financiëletransactie-taks steunt en mail mee.

Stuur een mail

 

Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.