3 miljoen Syrische vluchtelingen: de westerse regeringen moeten actie ondernemen

29/08/2014

Het aantal Syrische vluchtelingen bedraagt intussen ruim 3 miljoen. De rijke landen moeten dringend een nieuwe thuis zoeken voor vluchtelingen en oplossingen zoeken voor de regionale crises die ontstaan zijn door een toestroom van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en onvoldoende internationale hulp.

“Aangezien het aantal vluchtelingen stijgt, wordt de hulp onvoldoende en bereiken de buurlanden hun ‘point of no return’”, zegt Andy Baker, de verantwoordelijke van Oxfam die zich bezig houdt met de crisis in Syrië. “Het is choquerend om vast te stellen dat - drie jaar na het begin van de Syrische crisis - de rijke landen via het VN-programma amper 5.000 van de drie miljoen geregistreerde vluchtelingen hebben opgevangen. De internationale gemeenschap moet haar steun opdrijven en samenwerken met de Verenigde Naties. Op die manier kan er snel een oplossing komen voor enkele van de meest kwetsbare families door hen elders onder te brengen. De vluchtelingen met wie we samenwerken willen wanhopig terugkeren naar Syrië om hun leven weer op te bouwen, maar zolang er geen politieke oplossing voor de crisis in zicht is, is dit onmogelijk.”

Een gebrek aan fondsen

Door een ernstig gebrek aan fondsen hebben humanitaire organisaties hun programma’s moeten inperken. In Jordanië heeft Oxfam zelfs geldoverdrachten moeten opschorten waarmee 6.500 mensen geholpen werden die logeerden in gastgemeenschappen. De VN werd in juni 2014 gedwongen om het bedrag dat ze zou besteden om vluchtelingen te helpen terug te brengen van 4,2 miljard naar 3,74 miljard.

“Die 3 miljoen Syrische vluchtelingen vormen slechts het topje van de ijsberg. In Syrië zelf zijn er nog zeker 10,8 miljoen mensen die nood hebben aan hulp. De blinde gevechten dwingen steeds meer gezinnen om elders hun toevlucht te zoeken. Vluchtelingen zien hoe hun spaargeld en hun bezittingen steeds verder opraken en velen weten niet hoe ze hun families kunnen onderhouden. Zonder steun op de lange termijn is de toekomst zeer somber”, zegt Andy Baker.

Bestaansmiddelen onder druk

In Jordanië legt de komst van duizenden Syrische vluchtelingen in een gebied dat kampt met waterschaarste een enorme druk op de beschikbare middelen. De vluchtelingen met wie Oxfam werkt in het Zaatarivluchtelingenkamp moeten zich beredderen met minder dan 35 liter water per dag om te drinken en om zich te wassen. Dat is een moeilijke opdracht, aangezien ze in Syrië over 70 tot 145 liter beschikten. Door de zomerse temperaturen dreigen er grote gezondheidsrisico’s. Oxfam en andere humanitaire organisaties strijden ervoor om aan de basisnoden van de vluchtelingen te voldoen. We proberen een netwerk aan te leggen van waterleidingen die de bewoners van het Zaatarikamp van een meer duurzame waterbron voorziet.