14 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in de buurt van Sahrawi-kampen, 173.000 vluchtelingen in gevaar

13/05/2020

Meer dan 170.000 mensen in de Sahrawi-vluchtelingenkampen lopen gevaar voor het Coronavirus, aangezien de lokale autoriteiten en organisaties door de beperkte middelen en financiering van donoren nog steeds zeer slecht voorbereid zijn op de pandemie, zei Oxfam vandaag.

Veertien gevallen van het virus zijn al bevestigd in de Algerijnse provincie Tindouf, waar de vluchtelingenkampen zich bevinden. De vluchtelingen zijn chronisch kwetsbaar, de gezondheidscentra in de kampen hebben geen beademingstoestellen en zijn niet uitgerust om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. 

Oxfam Country Director in Algerije, Haissam Minkara, zei: "De nieuwe bevestigde gevallen liggen zeer dicht bij de kampen, wat betekent dat het risico van een uitbraak hoog is. Dit zou rampzalig zijn voor de vluchtelingenbevolking - een bevolking die al vier decennia lang te lijden heeft onder het conflict."

"Binnen de kampen hebben gezondheidscentra al een tekort aan bedden, medische benodigdheden, beschermingsmiddelen voor het medisch personeel en hygiëneproducten. Er is geen enkel beademingstoestel in de kampen. Gezien het feit dat veel vluchtelingen er dicht opeen gepakt leven en er al bestaande gezondheidsrisico’s heersen, waaronder acute ondervoeding, diabetes en bloedarmoede, is het risico van een uitbraak ongelooflijk hoog en kan het potentieel verwoestend zijn".

Alle niet-essentiële bedrijven zijn in de kampen gesloten en het reizen tussen de vijf kampen is door de autoriteiten beperkt. Met uitzondering van de basisdiensten en de voedseldistributie zijn alle humanitaire hulpactiviteiten tijdelijk stopgezet. Hoewel deze maatregelen essentieel zijn om een uitbraak te voorkomen, hebben ze ook het leven van de mensen die al op de rand van de afgrond staan, gecompliceerd. De kampen zijn zowel geografisch als economisch geïsoleerd en omdat de meeste van de toch al minimale economische activiteiten in de kampen zijn stopgezet als gevolg van de COVID-19-beperkingen, zijn de mogelijkheden van de vluchtelingen om voedsel en essentiële hygiëneproducten te kopen steeds beperkter.

Oxfam voert haar programma's op om te reageren op de crisis en om de verspreiding van het virus te helpen vertragen. Oxfam en zijn partners kochten al beschermingsmiddelen en hygiëneartikelen in om te voldoen aan de behoeften van de 33 volksgezondheidsvoorzieningen en -klinieken in de kampen, en bereiden zich voor op de productie en installatie van openbare handwasinstallaties in de kampen om goede hygiënepraktijken te bevorderen en het risico op verspreiding van COVID-19 te beperken.

Om de humanitaire steun te helpen opschalen, hebben Oxfam en acht andere agentschappen die in de vluchtelingenkampen actief zijn, een gezamenlijke oproep gedaan om te reageren op de behoeften op het gebied van de volksgezondheid en de onmiddellijke humanitaire gevolgen van de pandemie in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. In totaal is een fonds van 14 miljoen dollar nodig om te helpen bij de hulpverlening. Nu het risico op een uitbraak escaleert, roept Oxfam de internationale gemeenschap op om onmiddellijk de financiële en technische steun te verlenen die nodig is om de oproep volledig te financieren en uit te voeren.

"De Sahrawi-vluchtelingencrisis wordt al meer dan vier decennia over het hoofd gezien en nu, nog meer dan ooit, kan de inzet niet hoger zijn voor degenen die al door de internationale gemeenschap zijn achtergelaten. We mobiliseren middelen, maar het zal niet genoeg zijn. Oxfam kijkt naar de internationale gemeenschap voor steun om ons vermogen om een uitbraak het hoofd te bieden, te versterken", aldus de heer Minkara.

Nota's aan de redactie:

Foto’s zijn hier beschikbaar

Oxfam heeft Engelstalige collega’s ter plaatse beschikbaar voor quotes

Sinds 1975 heeft Algerije een groot deel van de Sahrawi-bevolking ondergebracht in vluchtelingenkampen in de buurt van de stad Tindouf, waarvan de meerderheid afhankelijk is van humanitaire hulp om in de basisbehoeften te voorzien, zoals toegang tot voedsel, water en onderdak. De kampen bevinden zich in een bijzonder vijandige omgeving, met temperaturen tot 55 graden Celsius in juli en augustus, frequente zandstormen, constante droogte en zeldzame maar verwoestende stortregens. Als gevolg daarvan lijden de vluchtelingen onder een aanhoudende mate van voedselonzekerheid en ondervoeding en hebben ze slechts beperkte mogelijkheden om in hun eigen onderhoud te voorzien.

Oxfam is sinds 1975 actief in de kampen en in de loop der jaren is ons werk geëvolueerd van noodhulp naar een veelzijdig aanbod van humanitaire hulp, veerkracht en capaciteitsopbouw.

Gezamenlijk rapport over het risico van een corona uitbraak in vluchtelingekampen uit de Westelijke Sahara in Algerije.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter