1 maand na cycloon Idai: 50.000 mensen kregen Oxfam-noodhulp

18/04/2019

Cycloon Idai verwoestte 1 maand geleden duizenden levens. En cycloon Kenneth sloeg opnieuw zwaar toe op 25 april. Oxfam en lokale partnerorganisaties schoten te hulp met hygiënekits, drinkwater en andere manieren om te vermijden dat er een cholera-epidemie uitbreekt. Op die manier redden we levens.

Fatima Fernando (zie filmpje hieronder) overleefde cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen in Mozambique. Maar haar huis (gemaakt met bakstenen van modder) werd helemaal weggespoeld. 4 dagen nadien vond ze onderdak in het Tica-kamp, waar getroffen mensen nu verblijven en waar Oxfam actief is.

In het kamp heeft ze nu onderdak, voedselhulp en toegang tot proper drinkwater (aangevoerd door Oxfam-tankwagens): 

Noodtoiletten helpen om ziektes te voorkomen

Na een ramp zijn de omstandigheden voor hygiëne vaak niet optimaal, en dan moeten we snel inspanningen doen om te voorkomen dat er allerlei ziektes uitbreken. En op dit moment is er al een cholera-epidemie in Mozambique.

Oxfam-technicus Karl Lellouche legt uit waarom het zo belangrijk is om snel noodtoiletten te installeren om de cholera-epidemie in te dijken: 

Informatie = essentieel

Vrijwilligster Julia Pedro helpt in Mozambique om de getroffen mensen informatie te geven, samen met Oxfam en 200 andere lokale vrijwilligers. Ze informeert mensen over de verschillende manieren waarop je jezelf kan beschermen tegen ziektes zoals cholera.

Wist je dat je met een waterzuiverings-pilletje maar liefst 20 liter onrein water kan zuiveren? Julia legt uit waarom ze dat allemaal doet: 

Onze balans na een maand

  • 50.000 overlevenden geïnformeerd door onze sensibiliseringscampagnes om zich tegen cholera te beschermen.
  • 117 opgerichte toiletten, vooral in het gebied rond Beira.
  • Drinkwater geleverd aan 6.100 mensen in Mozambique.
  • 2.100 hygiënekits verdeeld in Mozambique, Zimbabwe en Malawi met zeep, waterzuiveringstabletten en emmers om water in te bewaren.

Als je er meer over wil weten, lees dan ook 5 dingen die je moet weten over cycloon Idai.

Bedankt!

Heb je al een gift gedaan voor de getroffen mensen? Bedankt! Dankzij jouw hulp hebben we de getroffen mensen snel en efficiënt noodhulp kunnen brengen. Oxfam en lokale partnerorganisaties gaan in de loop van de komende 12 maanden 500.000 mensen steunen. Giften zijn meer dan welkom, zeker nu een nieuwe cycloon (Kenneth) Mozambique opnieuw heeft getroffen op 25 april.

Doe een gift

 

Land: