5 dingen die je moet weten over cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

27/03/2019

De gevolgen van cycloon Idai in Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn rampzalig. Steden staan volledig onder water, wegen zijn verwoest en veel mensen zijn afgesneden van de buitenwereld. Er zijn meer dan 1.000 doden. De getroffen mensen hebben dringend water, eten en onderdak nodig.  

Deze 5 dingen moet je absoluut weten over cycloon Idai: 

1. Waarom hoor je in de media zo weinig over deze ramp? 

De cycloon heeft zo hard toegeslagen dat er tijd nodig is om in te schatten hoe groot de schade is. Bepaalde regio's zijn ontoegankelijk voor de reddingsteams, omdat wegen en bruggen vernield zijn. Ook communicatie-infrastructuur is beschadigd: het mobiele netwerk is beperkt beschikbaar, dus communiceren is moeilijk. 

Ook de emotionele en geografische nabijheid speelt een rol wanneer media kiezen om over deze crisis te berichten of niet. Over orkaan Harvey in Texas (2017) werd in onze media meer bericht dan over cycloon Idai nu, ook al richt Idai meer verwoesting aan. 

2. Idai kan de zwaarste weer-gerelateerde ramp ooit op het zuidelijk halfrond worden

De schattingen van het aantal getroffen mensen lopen elke dag op. Op dit moment wordt geschat dat 3 miljoen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen zijn door cycloon Idai. Volgens het Weeragentschap van de Verenigde Naties kan dit "een van de zwaarste weer-gerelateerde rampen ooit op het zuidelijk halfrond" worden. 

Bijna 1.000 doden zijn intussen geteld en honderden mensen zijn gewond. Maar de balans blijft nog oplopen.

Sommige mensen raakten bedolven onder modderstromen. En reddingswerkers moeten met helikopters en rubberbootjes mensen redden van het dak van hun huis of uit de toppen van bomen. Maar er zijn niet genoeg helikopters, en daarom wordt gevreesd dat velen niet op tijd gered kunnen worden. 

3. Het is een race tegen de tijd

Het risico op ziektes en epidemieën (zoals cholera of diarree) is bijzonder groot, door de overstromingen die cycloon Idai veroorzaakt heeft. Die ziektes worden veroorzaakt wanneer je vuil, besmet water of eten verbruikt. Snelle noodhulp is absoluut noodzakelijk, om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden. Bovendien zitten veel mensen zonder eten of drinkwater. 

Cycloon idai heeft ook duizenden landbouwveldjes vernield, terwijl de oogst vlakbij was. Op die veldjes telen veel mensen op het platteland hun eigen eten - en dat is nu weggespoeld. Er is dus dringend voedselhulp nodig.

4. Dit doet Oxfam ter plaatse om mensen te helpen

Oxfam-teams in Mozambique en Malawi hebben al noodhulp uitgedeeld: dekens, noodhulp-emmers (zie foto) waarmee je water weer drinkbaar kan maken, muskiettennetten, waterzuiveringstabletten, jerrycans en maandverband. We voorzien ook voedselhulp en tenten.

Oxfam wil in eerste instantie 500.000 mensen (maar hopelijk meer) helpen in de 3 getroffen landen. Bij een grote ramp als deze maakt elke gift een verschil, ook de uwe. 

Doe een gift

5. Rampen zoals Idai worden steeds extremer door de klimaatverandering

Het is niet de eerste keer dat Zuidoost-Afrika getroffen wordt door een cycloon. In 2000 was er de zware cycloon Eline: minder sterk dan Idai, maar ook de oorzaak van 15 doden in Zimbabwe. 

Klimaatwetenschappers weten al langer dat de klimaatverandering een impact heeft op de sterkte en de frequentie van cyclonen en andere tropische stormen. We moeten er samen voor zorgen dat de mensen die hier wereldwijd de gevolgen van dargen, beter beschermd worden. 

Land: