Oxfam blij met hernieuwde diplomatieke betrekkingen tussen VS en Cuba

cuba
19/12/2014

Oxfam is blij dat de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba na meer dan 50 jaar van embargo eindelijk zijn genormaliseerd. Deze verandering volgt op de vrijlating van de Amerikaan Alan Gross op 17 december. Hij werkte voor Usaid en zat 5 jaar gevangen in Cuba. 53 andere politieke gevangen in Cuba zijn eveneens vrijgelaten, alsook drie mensen in de Verenigde Staten.

“ We zijn zeer tevreden met de aankondiging dat Cuba en de Verenigde Staten de diplomatieke banden weer zullen aanhalen. De veerkracht van de Cubaanse burgers en de inspanningen van Cuba om te komen tot een economisch pad dat prioriteit geeft aan gelijkheid, sociaal beleid en armoedebestrijding zijn bewonderenswaardig omdat ze plaats vonden in extreem moeilijke omstandigheden.

Oxfam is aanwezig in beide landen. Het nieuws dat gevangenen uit de VS en Cuba zijn vrijgelaten en terug kunnen keren naar hun vaderland verheugt ons. Doordat de diplomatieke relaties ontdooid zijn, kan er verdere vooruitgang worden geboekt. Bovendien kan dit de inter-Amerikaanse relaties versterken. Nadat president Raul Castro het nieuws bekendmaakte stroomden de straten van Cuba vol met feestvierende mensen.

We raden de Amerikaanse president Barack Obama aan om drastische maatregelen te nemen om recht te trekken wat tientallen jaren verkeerd is gegaan in het Amerikaanse beleid naar Cuba toe. Ook moeten de VS de beperkingen op het overmaken van geld voor humanitaire projecten opheffen. Maar dat is nog maar een begin. We roepen de leiders van beide landen op om verder te werken aan het wegwerken van obstakels en de banden verder aan te halen.

Oxfam heeft sinds 1991 nauw samengewerkt met overheidsinstanties, lokale partners en gemeenschappen, de academische wereld en het Cubaanse maatschappelijke middenveld om actief burgerschap, gendergelijkheid en onderwijs om het risico op rampen te verkleinen te promoten. We zullen dat blijven doen als de gevolgen van de aankondiging van de hernieuwde diplomatieke betrekkingen vorm krijgen.”

Jerome Faure, landendirecteur van Oxfam in Cuba

Land: