Hoe geef je je gezin te eten als je leeft onder de Israëlische blokkade?

13/07/2016

De Israëlische blokkade van Gaza gaat zijn 10de jaar in. De blokkade verwoest de economie en hypothekeert het vrije verkeer van bijna 1,8 miljoen Palestijnen in de Gazastrook. De blokkade voorkomt ook dat Gaza terug wordt opgebouwd na de oorlog van nu 2 jaar geleden.   

Vluchtelingen in een school

Mnwar, moeder van 6 kinderen, herinnert zich nog de angst en paniek die haar familie overviel tijdens de oorlog van de zomer van 2014. "Het was een tragedie. We woonden in een school, die diende als onderdak voor vluchtelingen, omdat we ons huis moesten ontvluchten. Veel mensen uit onze buurt werden vermoord tijdens die weken. "

Vandaag zijn 75.000 mensen nog steeds in de Gazastrook nog steeds van huis gevlucht. Van de huizen die verwoest werden in het conflict van 2014, is amper 8,5% terug opgebouwd. 80% van de bevolking in Gaza is afhankelijk van humanitaire hulp om te kunnen overleven.
 

Voedselbonnen

Mnwar gebruikt een Sahtein,  elektronische voedselbon, om eten te kopen voor haar gezin. Het systeem van de Sahteins is opgezet door Oxfam en het WFP (World Food Program van de VN). "Mijn kinderen hadden bloedarmoede en waren slap doordat ze niet genoeg te eten en niet genoeg voedingsstoffen hadden. Maar nu is hun gezondheid veel beter, omdat ze beter eten", zegt Mnwar.

Eied, de man van Mnwar, werkte vroeger in Israël in een wasserij en stomerij. Daar kreeg hij een fatsoenlijk loon voor zijn werk. Maar dat was voor de blokkade. Door de Israëlische blokkade kan hij de Gazastrook niet verlaten.

Vandaag werkt Eied parttime als vuilnisman. Met zijn loon kan hij zijn grote familie niet onderhouden. Hte gezin van Eied en Mnwar is één van de 12.500 gezinnen in Gaza die voedselonzeker zijn en die de elektronische voedselbonnen gebruiken.

Lokaal winkelen

Het programma met de voedselbonnen (van Oxfam en World Food Program) biedt meer dan 71.000 mensen de mogelijkheid om basisvoedingsmiddelen te kopen.

Oxfam steunt de boeren en voedingbedrijven in Gaza. We helpen hen om het aandeel van lokale producten te verhogen in de Gazastrook. Door dit Oxfam-hulpprogramma zijn 80% van de voedselproducten die je kan aankopen met de voedselbonnen nu afkomstig uit de Gazastrook. Bij de lancering van het programma met de voedselbonnen was dit slechts 20%.

Omgaan met de Israëlische blokkade

Door de voedselbonnen programma heeft een aantal van de armste gezinnen in de Gazastrook genoeg te eten. Tegelijkertijd kunnen de boeren en lokale ondernemers dankzij de voedselbonnen hun omzet verbeteren, ondanks de uitdagingen die de blokkade hen stelt.

"Ik ben het hele jaar volledig afhankelijk van deze elektronische voedselbonnen. Ik kan er zuivelproducten, olie, peulvruchten en hele hoop andere benodigdheden mee kopen", zegt Mnwar. "Deze bonnon brengt opnieuw leven in mijn gezin."

Noodhulp: