De geschiedenis van Oxfam in België

Je ooit al afgevraagd waar de naam Oxfam voor staat? Het is een letterwoord, afgeleid van Oxford Committee for Famine Relief. Oxfam werd in 1942 opgericht om de hongerende Griekse bevolking te helpen. 

Oxfam ontstond in 1942 in Oxford, Groot-Brittannië. Oxfam werd opgericht om voedselhulp te bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. Een groep Britten trok zich het lot aan van de hongerige Grieken, en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. 

Na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten van Oxfam toe. Ook buiten Groot-Brittannië groeide het aantal lidorganisaties van Oxfam.

En in België?

Een handvol enthousiaste mannen en vrouwen, waaronder graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard, richtte in 1964 Oxfam-België op. In de jaren 70 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam-Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam-Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België.

Op 15 februari 2020 bundelen Oxfam-Wereldwinkels/Fair Trade en Oxfam-Solidariteit de krachten onder de naam Oxfam België. De integratie werd goedgekeurd door 88% van de algemene vergadering van Oxfam-Wereldwinkels en door 90% bij Oxfam-Solidariteit.

Het doel? Van Oxfam België een sterkere beweging maken met één gemeenschappelijke missie: de strijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. En er zo mee voor zorgen dat iedereen een menswaardig leven kan leiden en iedereen elk fundamenteel recht voluit kan uitoefenen.

Samen sterker

Wie Oxfam zegt in België denkt aan fairtradechocolade en rapporten over schokkende cijfers over de groeiende ongelijkheid en belastingontduiking. Maar ook noodhulp bij humanitaire rampen, de tientallen duurzame winkels in het hele land en een solide netwerk van vrijwilligers.

Tot nu toe kwamen deze verschillende manieren om ongelijkheid te bestrijden van twee verschillende organisaties. Door de krachten te bundelen heeft Oxfam België nu meer slagkracht in de strijd voor een meer gelijke en eerlijke wereld.

De twee organisaties samen kunnen rekenen op een netwerk van 240 winkels en de steun van 8.400 vrijwilligers en duizenden supporters.