Wat doet Oxfam in Westelijke Sahara?

Wanneer we het over vluchtelingen hebben, denken we vaak aan een tijdelijke situatie. Maar de Sahrawi-vluchtelingen, die leven al 40 jaar in vluchtelingenkampen in Algerije. Kinderen worden er geboren en zijn er opgegroeid. Het komt er dus op aan creatieve en positieve oplossingen te vinden in een bijzonder moeilijke context.

Oxfam-Solidariteit steunt de Sahrawi-bevolking sinds het begin van hun vlucht naar Algerije, in 1975. In de loop van de jaren hebben we onze acties ter plaatse veranderd en aangepast aan de noden van de Sahrawi-bevolking. Zo is de hulp geëvolueerd van dringende humanitaire hulp naar humanitaire steun en naar het versterken van de capaciteit van onze lokale partnerorganisaties. We helpen onze lokale partnerorganisaties ook om kansen te creëren voor de Sahrawi-jongeren.

Voor de humanitaire hulpverlening werkt Oxfam-Solidariteit samen met de Sahrawi-Rode Halve Maan, de Sahrawi-Vrouwenunie en de Algerijnse Rode Halve Maan. Oxfam coördineert de acties ter plaatse ook met de Sahrawi-instantie die zich bezighoudt met Ontwikkelingssamenwerking. Momenteel wordt het humanitair programma van Oxfam in de Sahrawi-vluchtelingenkampen gefinancierd door de Europese Unie.

Verse groenten bovenop voedselpakketten

Oxfam helpt om verse voedingswaren (aardappelen, tomaten, uien,…) te verdelen in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. Dit verse voedsel is een broodnodige aanvulling van het basisvoedsel dat de Sahrawi krijgen via het Wereldvoedselprogramma. Oxfam deelt ook eieren en ander basisvoedsel uit aan de meest kwetsbare sociale groepen (zoals blinden en mensen met een handicap). Dit doen we in samenwerking met de Sahrawi-instantie die zich bezighoudt met Sociale zaken en Volksgezondheid.

We doen onderzoek naar de mogelijkheden om moringa te telen in de streek. Moringa is een bijzonder voedzame plant die in de woestijn kan groeien. Het gaat om een pilootproject. Met de moringa kunnen de Sahrawi zelf meer vers voedsel kweken. Oxfam steunt de lokale productie van vers voedsel via een coöperatieve vereniging van de Sahrawi's. Want vers voedsel is broodnodig om de producten aan te vullen die de Sahrawi krijgen via humanitaire hulp.

Eten verdelen en goed bewaren

Voedsel in de Sahrawi-vluchtelingenkampen krijgen is één ding; het voedsel bewaren en juist consumeren is nog iets anders. Daarom helpt Oxfam de Sahrawi-Rode Halve Maan op logistiek vlak en hebben we in 2014 een nieuw voedselvoorraadcentrum opgestart. Dit centrum zorgt voor een correcte en meer praktische verdeling van het voedsel dat van humanitaire hulp komt. Het voedselvoorraadcentrum zorgt er ook voor dat het eten langer vers blijft.

Werken met jongeren

De Sahrawi-jongeren in de vluchtelingenkampen zijn steeds meer gefrustreerd. Ze hebben weinig tot geen toekomst voor zich. Oxfam werkt daarom samen met de Sahrawi-jongerenorganisatie NOVA. NOVA doet inspanningen om geweldloosheid te promoten bij de jongeren. De Sahrawi hebben altijd een geweldloze houding gebruikt om hun rechten af te dwingen. NOVA en Oxfam willen betere kansen creëren voor jongeren, zodat ze weer controle krijgen over hun leven en toekomst en zodat hun stem gehoord wordt in de wereld.

De Sahrawi-jongeren hebben een perspectief nodig. Oxfam en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben samen een projectoproep gelanceerd waarmee de jongeren projecten kunnen realiseren in hun eigen gemeenschap. Dankzij deze projectoproep komen er onder andere een rijschool voor vrouwen, een speeltuin voor kleine kinderen, een molen en een internetcafé waar je ook met de computer kan leren werken.

Een evenwichtige en duurzame politieke oplossing vinden

Oxfam blijft werken aan de internationale erkenning van het conflict en van de ernst van de humanitaire situatie in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. We roepen de internationale betrokken partijen op om zich te engageren om een rechtvaardige en duurzame politieke oplossing te vinden. Een oplossing die door beide partijen in het conflict wordt aanvaard en die in overeenstemming is met het internationaal recht.