1 jaar na Luxleaks : wat is er veranderd?

04/11/2015

1 jaar geleden barstte het Luxleaks-schandaal volledig los. De onthullingen over de Luxemburgse belastingdeals zetten fiscale rechtvaardigheid plots hoog op de politieke agenda. Wat is er sindsdien veranderd?

Wat was LuxLeaks nu ook alweer?

  • Klokkenluider Antoine Deltour en journalisten van het International Consortium of Investigative Journalists brachten op 5 november 2014 honderden documenten naar buiten.
  • Wat bleek? 350 multinationals hadden 548 geheime deals gesloten met de Luxemburgse fiscus om hun belastingfactuur drastisch te verlagen.
  • De verontwaardiging was groot, en politici beloofden meer maatregelen te nemen tegen belastingontwijking.

Wat zijn de gevolgen van LuxLeaks, 1 jaar later?

Leïla Bodeux, beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit: “Er worden sinds LuxLeaks steeds meer ethische vragen gesteld bij grootschalige belastingontwijking. Dat werd vorige week opnieuw duidelijk. De Europese Commissie maakte toen bekend dat de belastingvoordelen van multinationals Starbucks en Fiat in strijd zijn met de Europese regels. Ze moeten elk 20 tot 30 miljoen € terugbetalen.”

Hebben politici maatregelen sinds LuxLeaks genomen tegen belastingontwijking?

“Op Europees niveau zijn er intussen 2 actieplannen gelanceerd voor fiscale rechtvaardigheid en fiscale transparantie. Europese lidstaten moeten voortaan info uitwisselen over de belastingdeals die zij sluiten met multinationals. Ook België wisselt die informatie voortaan uit. Maar de Belgische bevolking, maatschappelijke organisaties en ngo’s hebben geen toegang tot die informatie.”

Waarom vraagt Oxfam publieke transparantie over bedrijfsbelastingen?

“Transparantie is essentieel: het laat iedereen toe om te weten of multinationals ook belastingen betalen in de landen waar hun echte economische activiteiten plaatsvinden. Op dit moment bestaat daar geen publieke info over. Het grote publiek is voor info volledig afhankelijk van klokkenluiders, zoals Antoine Deltour, om te weten te komen hoeveel belasting multinationals betalen.”

Kunnen wetten fiscale transparantie afdwingen van bedrijven?

 “Op Europees niveau wordt er momenteel druk gediscussieerd over publieke country-by-country reporting.” Dat is een nieuw voorstel voor een Europese richtlijn, die multinationals zou verplichten om in elk land waar ze actief zijn bekend te maken:

  • hoeveel winst ze maken;
  • hoeveel werknemers ze hebben;
  • hoeveel belastingen ze betalen

Komt er effectief wetgeving die fiscale informatie van bedrijven publiek maakt?

“De meeste lidstaten staan niet te springen om publieke country-by-country reporting in te voeren. Om de druk op politici te verhogen hebben we vandaag actiegevoerd in Brussel. En ook in Amsterdam, London, Parijs en Warschau vonden er acties plaats. Bedrijven moeten echt dringend hun eerlijke aandeel aan belastingen betalen.”


 

Thema: