Oxfam helpt vluchtelingen wereldwijd

07/09/2015

Bijna 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Op de vlucht voor oorlog, voor geweld en voor honger. Ze hopen hun leven en dat van hun gezin veilig te stellen en hun kinderen een betere toekomst te bieden.

Er is een veelomvattende vluchtelingencrisis op dit moment in de wereld. Die heeft net zo goed een complexe, veelomvattende aanpak nodig. Een erkende vluchteling, een asielzoeker of een arbeidsmigrant is niet hetzelfde. Maar het gaat altijd in de eerste plaats om mannen en vrouwen die recht hebben op een menselijke, waardige begeleiding en bescherming.

Europa laat het afweten

Levens redden en mensen in nood beschermen, het zou een prioriteit moeten zijn van het Europese migratiebeleid. Europa heeft de verantwoordelijkheid om kwetsbare mensen te beschermen. Om de rechten en de waardigheid te respecteren van iedereen die aan de Europese grenzen komt.

Heel wat Europese regeringen moeten hun beleid herzien. Een beleid van uitsluiting en afschrikking in plaats van humanitaire hulpverlening. En de Europese landen moeten elk hun deel van de vluchtelingen opvangen.

Oxfam helpt op alle fronten

Oxfam helpt vluchtelingen wereldwijd: in de landen die in crisis verkeren en in de buurlanden die de stroom vluchtelingen proberen op te vangen. Nu hun nood in Europa stijgt, steken we vluchtelingen ook hier de helpende hand toe.

In België coördineert Oxfam de verdeling van kleding voor de vluchtelingen in het kamp voor de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Oxfam stelt reeds gesorteerde kleding uit haar tweedehandsnetwerk ter beschikking, en mensen om die te verdelen en de kleding die ter plaatste werd binnengebracht te sorteren. Dit in samenspraak met de stad Brussel en andere organisaties die de vluchtelingen mee helpen opvangen.

In Italië trekt ons mobiele team in een speciale Oxfam-bus langs opvangcentra. Onze juristen en psychologen staan getraumatiseerde vluchtelingen bij en helpen ze met alle mogelijke juridische problemen. Zij trainen lokale zorgverleners, zodat ook zijn vluchtelingen de psychiatrische hulp kunnen bieden die zij nodig hebben.

In Syrië, waar een groot deel van de vluchtelingen vandaan komt, herstellen we de watervoorzieningen die door de gevechten verwoest zijn. In buurland Jordanië, dat om en bij de 630.000 vluchtelingen opvangt, zorgen we voor drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderdak in het reusachtige vluchtelingenkamp Zaatari, nu de vierde grootste stad van het land. In Libanon zoeken 1 miljoen mensen hun toevlucht. Daar geven we kwetsbare Syrische families een financieel duwtje in de rug zodat ze een fatsoenlijk onderkomen hebben. Op verschillende plekken in het land trachten we ook de toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de vluchtelingen te verbeteren.

Jouw steun is nodig

Iedereen heeft recht op een veilig en waardig leven in eigen land. Maar als dat niet kan en mensen moeten vluchten, dan moeten we ze helpen. Oxfam doet dit, zowel in de regio als aan de grenzen van Europa. Dat kunnen we alleen met jouw steun.

Doe een gift voor de Syrische vluchtelingen

Van 14 tot 19 september kan je ook kleding schenken in alle e5-winkels. De modeketen organiseert een grote kledinginzamelactie ten voordele van Oxfam. Oxfam verkoopt deze kleding in haar tweedehandswinkels om Oxfam-projecten wereldwijd te financieren. Van deze actie gaat 50.000 euro van de opbrengsten naar Oxfam-projecten in Syrië en buurlanden en in Europa. Een deel van de ingezamelde kleding gaat rechtstreeks naar de vluchtelingen in Brussel, in functie van de noden.