5 dingen die ik heb geleerd als humanitair medewerker

16/07/2020

Iffat Tahmid Fatema, 30, is een humanitair hulpverlener die gespecialiseerd is in publieke gezondheidszorg. Ze werkt met Rohingya-vluchtelingen in Cox’s Bazaar, Bangladesh. Het coronavirus is recent opgedoken in de vluchtelingenkampen waar Iffat actief is, waardoor haar werk meer dan ooit noodzakelijk is.

Ik ben drie jaar geleden voor Oxfam gaan werken, toen 1 miljoen Rohingya's uit Myanmar vluchtten voor het geweld in hun thuisland. Op dat moment was ik aan het werk in een laboratorium van de Aziatische universiteit voor vrouwen in Chittagong, waar ik mijn masterdiploma biotechnologie behaalde. Maar de situatie van de Rohingya’s greep me aan. Ik had nog nooit mensen ontmoet die het met zo weinig moesten stellen. 

Goede hygiënepraktijken

Nu leer ik de Rohingya-vluchtelingen in het kamp in Cox's Bazaar over gezondheid en hygiëne. Op die manier voorkomen we de uitbraak van verschillende ziekten, zoals Covid-19. We bespreken het belang van netheid en persoonlijke hygiëne, zoals het wassen van je handen met zeep na het toiletgebruik en voor het eten. We trainen vrijwilligers uit de Rohingya-gemeenschap zodat ze andere vluchtelingen kunnen sensibiliseren over goede hygiënepraktijken. Tot nu toe heeft bereikten we meer dan 173.000 mensen in de kampen.

3 jaar met Rohingya-vluchtelingen

Op 25 augustus is het precies drie jaar na de massale uittocht van Rohingya-vluchtelingen. Hier zijn de vijf dingen die ik heb geleerd tijdens mijn tijd als humanitair medewerker in Cox's Bazaar:

1) Weet wat je motiveert

Voor dit werk moet je gedreven zijn en heb je goede communicatieskills nodig. Als het extreem warm is, zwaar regent of de vermoeidheid toeslaat, heb je misschien geen zin om een lange dag in de kampen door te brengen. Maar als je dan ziet welk verschil je maakt voor de vluchtelingen ... Dat motiveert je om door te gaan.

2) Bouw vertrouwen op

Humanitair werk gaat ook over het opbouwen van vertrouwen. Je moet rekening houden met de cultuur en tradities van de Rohingya. Je moet ook op verschillende manieren met verschillende groepen mensen praten, van kinderen over oudere mensen tot imams, de religieuze leiders. En je moet proberen te begrijpen hoe mensen denken. Dit kan enkel door een goede waarnemer te zijn.

3) Spreek de taal van de mensen

Het helpt dat ik een taal spreek die dicht bij de taal van de vluchtelingen staat, maar dit blijft toch een grote uitdaging. Het regionale dialect - de Chittagong-taal -  is slechts ongeveer 70 procent hetzelfde als Rohingya. Oxfam heeft samen met Translators Against Borders een nieuwe vertaalapplicatie ontwikkeld in het Engels, Bengaals en Rohingya, met specifieke woordenschat over gezondheid en hygiëne. Deze applicatie is een grote hulp. 

4) Wees niet bang van een uitdaging

Tijdens het regenseizoen is het werk enorm zwaar en zelfs gevaarlijk. Als er een hevige regenbui valt, gaan de omstandigheden in de kampen heel snel achteruit.  Je kan in de modder wegzakken en je laarzen verliezen.  

5) Blijf geduldig

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om beleefd en geduldig te blijven, ook al herhaal ik misschien wel honderden keren hetzelfde, zoals hoe je je handen moet wassen. Ik ben van nature erg ongeduldig, maar als humanitair hulpverlener heb ik geleerd om dat meer onder controle te houden.

Steun van Oxfam maakt het verschil

Ik haal het meest voldoening uit m’n werk als ik van vluchtelingen hoor wat een verschil de steun van Oxfam voor hen heeft gemaakt. We organiseren regelmatig luistergroepen waar de gemeenschap ons constructieve feedback geeft. Onlangs vertelde een grootvader mij: “Ik ben erg blij dat je naar ons luistert. Bedankt voor het werk dat je hier doet.” Dat maakt me gelukkig.

Zes maanden nadat het coronavirus opdook in Bangladesh, is er ondertussen melding gemaakt van 2000 besmettingen in Cox's Bazaar. Ons team is bezig met het opzetten van 300 handwasstations om te voorkomen dat het coronavirus zich verder in de kampen verspreidt en meer slachtoffers maakt.

Steun Iffat en haar team

De Belgische regering heeft besloten dat de belastingvermindering voor giften aan geregistreerde ngo’s zoals Oxfam in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60 procent. Een gift van 100 euro kost bijvoorbeeld eigenlijk maar 40 euro, 60 euro wordt via de belastingen terugbetaald.